Óvatosan az online vásárlással – a gyors házhozszállítás nagyobb környezeti lábnyommal jár

január 17th, 2018

Valószínűleg soha nem gondoltunk még bele, de az online vásárlásunk is károsanyag-kibocsájtással jár – ha minél előbb akarjuk a magunkénak tudni az árut, akkor sokkal nagyobbal, mint sejtenénk. Mi a legjobb megoldás? Menjünk el vásárolni magunk, vagy ne az expressz szállítást válasszuk?

A Kaliforniai Egyetem videójában elmagyarázza, hogyan is működik a rendszer pontosan. Bár az online vásárlások kétségkívül sokkal inkább környezetbarát megoldásnak bizonyulnak, mintha beülnénk az autóba, és elhajtanánk a legközelebbi bevásárlóközpontba, azért ennek is vannak hátulütői – nem is kevés.

Azzal, hogy a fenekünkön maradunk, a közlekedésünk károsanyag-kibocsájtását ugyan megspóroltuk, de számolnunk kell a kiszállítás kibocsájtásával is, ami azért elég számottevő. De még mindig jobban jövünk ki, mintha mi magunk mennénk el az áruért – kivéve, ha az expressz szállítást választjuk.

Mi, emberek, általában türelmetlen vásárlók vagyunk, amit megrendeltünk, azonnal a kezünben akarjuk tudni. Főleg akkor igaz ez, ha nincs is pénzbeli különbség a két szállítási mód között: minek várjunk 7 napot egy termékre, ha a postaládánkban lehet már 2 nap múlva is?

Azért, mert az expressz szállítás kifejezetten környezetszennyező: ha ezt választjuk, arra kényszerítjük a szállítóvállalatot, hogy nem teljes kapacitással indítsa el a szállító járműveit. Mivel szoros időkorlát köti, muszáj akár félig tele kocsival is elindulnia, így egy úttal sokkal kevesebb árut képes szállítani, mint amennyit egyébként tenne.

Ezért a környezet szempontjából szerencsésebb, ha inkább a normál szállítást választjuk, még akkor is, ha nekünk egy kicsit többet kell rá várnunk a kényelmesnél.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb