Önfenntartó erdővárost épít Kína

június 26th, 2017

Teljesen önfenntartó ökovárost akar építeni Kína, a projektet nagy szerényen „Mestertervnek” nevezték el. A tervek szerint az egész úgy fog festeni, mintha egy erdőből nőtt volna ki, és abszolút kitermeli majd az általa elhasznált energiát.

A Stefano Boeri Architetti (SBA) olasz építészcég nem új a zöld építészetben – a milánói vertikális erdők mintájára már korábban is tervezett Nankingbe olyan környezetbarát épületeket, amelyek még jól is mutatnak a városban. Most újabb grandiózus projektbe fogott: fel akar építeni egy teljesen önfenntartó erdővárost, amely akár 30 ezer ember befogadására is képes lesz.

A Liuzhou Erdővárost szerényen csak „Mestertervnek” becézik, és ha minden úgy is készül el, ahogy azt beharangozták, valóban azzá is válhat. A városban 30 ezer ember befogadására lesz lehetőség, akiknek energiahasználatát kizárólag zöld energiából fedezik majd. Ez geotermikus és napenergiát jelent.

A városban egymillió növény kap majd helyet, méghozzá legalább 100 különböző, válogatott fajból, és 40 ezer fát ültetnek majd. Az SBA szerint ez a növénytakaró képes lesz 10 ezer tonna szén-dioxid bekebelezésére évente – ez elég grandiózus terv, de megoldható, ha minden úgy valósul majd meg, ahogyan azt a tervezők szeretnék.

Az impozáns várost a tervek szerint igencsak hamar, 2020-ig befejezik majd. A terv az, hogy egy biodiverzitási paradicsomot hozzanak létre, ahol az emberek és a természet békésen képes egymás mellett élni. Tényleg olyan lesz, mint egy igazi város, kórházzal, iskolákkal és vásárlási lehetőségekkel, bár szorosan össze lesz kötve Liuzhou városával is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb