Olcsóbb lesz a briteknél a szélenergia, mint a nukleáris

szeptember 19th, 2017

Először fordul elő ilyen Nagy-Britanniában: a nukleáris erőművekből nyert elektromosságnál olcsóbb lesz az offshore szélfarmokból nyert energia.

Bár az Egyesült Királyságban nem akarnak egyelőre teljesen megszabadulni a nukleáris energiától, a szélenergia egyre olcsóbbá válik, és ezt követnie kell az előbbinek is, ha tartani akarja a versenyt – írja a BBC.

A jövőbeli eredmények egyébként úgy születtek meg, hogy két cég vállalta: 2022-23-ban olyan offshore szélerőműveket épít majd, amelyek 57,50 font per megawattóráért szolgáltatják az energiát. Ez 2015-ben még 114-120 font per megawattóra volt. Ehhez képest ugyanez a Hinkley Point C nukleáris erőműnél 92,50 fontot jelent.

Hogy mi vezetett az árak csökkenéséhez? A nagyobb turbinák, nagyobb feszültségű kábelek, az alacsonyabb költségek és az olaj- és gáziparban bekövetkezett visszaesés mind hozzájárult az eredményhez. A legújabb turbinák például 8 megawattórát tudnak termelni, és 200 méter magasak lesznek, nagyobbak, mint a híres londoni uborkaépület, a Gherkin. A 2020-as években pedig ezek a turbinák akár már kétszer magasabbak is lehetnek.

A nukleáris erőművek azzal védekeznek, hogy teljesen mindegy, mennyire lesz olcsó a szélenergia, amikor a tavalyi évben csak működésük 36%-ban termeltek energiát.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb