Olcsó és megvalósítható a kizárólag zöld forrásból érkező áram

november 13th, 2017

Az ENSZ klímakonferencián prezentált tanulmány szerint 2050-re akár teljes mértékben megújuló energiából nyerhetjük az áramot – ez megvalósítható elképzelés, és még olcsóbb is, mint a jelenlegi megoldások. Csakhogy a politika, ahogy mindig, most is közbeszól.

A német Energiafigyelő Csoport (Energy Watch Group) és a finn Lappeenranta Műszaki Egyetem kutatása szerint a 100%-ban megújuló elektromos áram nem távoli álom, hanem 2050-re, sőt, akár korábbra is megvalósítható állapot. A megoldás még költséghatékonyabb is lenne, mint a mostani, fosszilis energiahordozókra épülő ipar, nem beszélve a környezetvédelmi előnyeiről a dolognak. A probléma azonban az, hogy míg gazdaságilag teljesen tiszta az ide vezető út, a politika és az ipari lobbisták mind lassítják a fejlődést.

A kutatók kiszámolták, hogy ha teljesen megújulókból kapnánk az elektromos áramot, az csökkentené az energiaárakat is: 1 megawattóráért a mostani átlagos 70 euró helyett nagyjából 52 eurót kellene fizetnünk. Ez mindenkinek jól jönne, kivéve a fosszilis energiaiparban utazó vállalkozókat, és a hozzájuk köthető politikai csoportokat. Pedig az átállás 36 millió új munkahelyet is teremtene, amely lényegesen több, mint amennyien most az energiaszektorban dolgoznak.

2020 és 2030 között már 80 százalékos fosszilis energiacsökkenést hozhatnánk létre, és ezt kiválthatnánk a megújuló energiával – ha most nekikezdenénk a folyamatnak. Anélkül azonban, hogy a lobbisták átállnának a megújuló tervekre, egyelőre semmi remény még a 2050-es határidőre sem.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb