Norvégia szabadulna az olajfüggőségétől

szeptember 15th, 2017

Norvégia gazdasága elképesztő módon a kőolajra épül – ettől azonban gazdasági és környezetvédelmi okokból is meg akar szabadulni, és más energiaforrások felé kacsintgat.

Norvégia gazdasága nagy részét a kőolajra építette fel, ami nem is csoda, hiszen az országnak rengeteg lelőhelye van. Csakhogy ez azzal is jár, hogy az itt lakók nagyon kiszolgáltatottak, és az olajárak alakulásától függ a jövőjük – ahogyan az nemrégiben ki is derült, hiszen az árak csökkenése azt vonta maga után, hogy 50 ezer ember elvesztette a munkáját.

És persze ott van még a környezetvédelem helyzete is – nem árt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy egyre több ország próbál kevesebb földgázt és kőolajat használni, ebbe a sorba pedig Norvégiának is be kellene állnia. Csakhogy egyelőre nincs ötlet, hogy gazdasági szempontból mi pótolhatná a fosszilis energiahordozót.

Egy idén augusztusban készített közvélemény-kutatás során kiderült: a lakosság 70 százaléka úgy gondolja, hogy meg kell tartani a kialakult olajfüggőséget, és csak 16 százalék szavazott ellene. Ez azért is aggasztó, mert az ország érdekelt az arktiszi fúrásokban is, ami minden környezetvédő szervezet szerint óriási károkat tesz a természetben és a bolygó klímájában.

Ha Norvégia nem lép valamit, gazdaságilag is egyre kiszolgáltatottabbá válik az olajiparnak, ami a lakosságnak sem kedvező, és a környezetnek is rossz hír. A kisebb pártok úgy gondolják, hogy az olajipar a norvég kormány fejőstehene marad még nagyon sokáig – pedig már a zöldebb megoldások felé kellene haladniuk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb