Normálisak a kaliforniai erdőtüzek?

december 14th, 2017

Lassan kialszanak az erdőtüzek Kaliforniában, de ez nem az első eset idén, hogy a területet, és egyébként, az Egyesült Államokat súlyos erdőtűz sújtotta. Ez lenne az új normális?

A legújabb kaliforniai erdőtűz nagyjából 800 otthont és más épületet pusztított el, 700 négyzetkilométeres területen égett, és 200 ezer embert késztetett arra, hogy új menedéket keressen. Annak ellenére, hogy hivatalosan ez a csapadékos időszak a környéken, olyan szárazság uralkodott az elmúlt hónapokban, hogy elkerülhetetlenné vált a katasztrófa. Kalifornia 10 legkomolyabb és legpusztítóbb vadtüze az elmúlt 14 évben történt.

A változások nem közvetlenül köthetők össze a klímaváltozással, de a globális felmelegedésnek is van szerepe abban, hogy az elmúlt években ennyire súlyos tüzek tomboltak a környéken. A fő indikátor az, hogy a csapadékos évszakban nem érkezik meg a csapadék: ha az esőzések normál mennyiségben és időben történnének, a tűzveszélyes időszak novemberben lezárulna. Így azonban nincs, ami benedvesítse a száraz talajt és növényzetet. Persze az sem segít, hogy az idei volt Kalifornia eddigi legmelegebb nyara.

Persze az, hogy az esőzések nem érkeznek, a globális felmelegedés számlájára is írható, de ebben a témában egyelőre nem készült annyi kutatás, hogy egyértelműen kijelenthető legyen: azért késik a csapadék, mert az időjárás megbolondult a klímaváltozás hatására. Egy biztos: az Egyesült Államokat és az amerikai kontinenst mostanában nem kíméli a természet.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb