A németek bekapcsolják a világ legnagyobb mesterséges napját

április 28th, 2017

Igen, ilyen is van: Németországban, Kölntől nem messze létezik egy akkora mesterséges nap (ami gyakorlatilag feltuningolt filmes spotlámpákból áll), ami a Földre érkező természetes fény tízezerszeresét képes megtermelni! Kutatók most azért kísérleteznek vele, mert szeretnének módszert találni arra, hogyan lehet a Nap fényének koncentrációjával tömegesen hidrogént előállítani.

A Synlight kísérletnek nevezett projekt gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kutatók egy 149 filmes területen használt, egyébként is nagyon erős, de fel is turbózott spotlámpát irányítanak egy adott felületre, és megmérik, hogy mennyi hőt tudnak vele termelni. Az így keletkezett fény tízezerszer erősebb, mint a csillagunkból érkező természetes fény.

A becslések szerint az egy pontra irányított fény 3500 Celsius-fokot generál, ami egy nagyolvasztó kemence hőmérsékletének háromszorosa.

A projektet azért viszik véghez, hogy kikísérletezzék, lehetséges-e olyan optimális hőt létrehozni, ami képes hozzájárulni, hogy nagyobb mennyiségben tudjunk kiválasztani hidrogént a vízből. A hidrogén a jövő egyik lehetséges zöld üzemanyaga, az egyetlen probléma vele az, hogy nagyon nehéz nagy mennyiségben kinyerni úgy, hogy az gazdaságos is legyen, és ne legyen környezetszennyezőbb az előállítása, mint amilyen környezetszennyező a hagyományos üzemanyagok használata lenne.

A módszer természetes fényt használna fel, és úgy működne, mint a napkollektorok: a napfényt tükrökkel egy adott pontra fókuszálná, ahol hő keletkezne, ami vízre irányítva nagy mennyiségű gőzt hoz létre, ez pedig turbinákat képes beindítani. A cél itt a hidrogén kinyerése lenne a vízgőzből.

A lámpák sajnos egyelőre nagyon sok energiát igényelnek, négy óra munka alatt egy négyfős háztartás egyéves energiamennyiségét használják el – de a kutatók úgy gondolják, hogy a dolog megéri, ha sikerül rájönnünk, hogyan tudjuk optimálisan használni a nap energiáját a hidrogén kiválasztására.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb