Nemcsak a tehenek eregetnek metánt

október 18th, 2017

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az óceánokban élő kagylók és férgek is ugyanúgy metánt engednek ki a környezetükbe, mint a tehenek, ráadásul számottevő mennyiséget is.

A metán legalább annyira veszélyes üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, mégsem beszélünk annyit a metánkibocsájtás negatív következményeiről. A téma legtöbbször csak a mezőgazdasággal kapcsolatosan, vagyis a tehenek gázkibocsájtásával együtt merül fel, pedig a Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint nem csak ezek az állatok eregetik magukból a metánt.

A tengeri állatokról talán nem is gondolnánk, hogy potenciális metánkibocsájtók lehetnek, pedig a Cardiff és a Stockholm Egyetemek friss tanulmánya szerint a kagylók és férgek is jelentős mennyiséget eregetnek ki magukból. Ez a metán a környezetükbe, azaz a vízbe jut, ahonnan hamar elér a légkörbe is. Ez azért hatalmas probléma, mert az anyagnak huszonnyolcszor nagyobb melegítő potenciálja van, mint a szén-dioxidnak.

A kutatók a Balti-tenger kagylóit és férgeit vizsgálták, és kiderült, hogy a környék metánkibocsájtásának 10%-ért ezek az állatok a felelősek. A számítások szerint ez nagyjából húszezer tehén metánkibocsájtásának felel meg, ami az egész Egyesült Királyság tehénállományának 1%-a. Jól látni tehát, hogy milyen elképesztő mennyiségről beszélhetünk.

A kutatás azért érdekes, mert már számtalan javaslat készült arra, hogy a kagylókat és férgeket az emberi környezetszennyezés semlegesítésére használjuk, például víztisztításra tökéletesek lennének. A most publikált tanulmány ezzel kapcsolatban óvatosságra int, és felhívja a figyelmet, hogy akár rosszabbá is tehetjük a helyzetet, ha ezzel a metánkibocsájtó módszerrel megyünk tovább.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb