Nem is kérdés: az óceánok vészesen melegszenek

június 29th, 2017

Egy új kutatás bizonyította be végérvényesen, hogy az óceánok igenis vészesen melegszenek – a kutatók hiába néztek több különböző adatcsoportot, vizsgálták különböző módon a világóceánt, a szomorú igazság akkor is szembetűnő volt.

Kevesen tudják, de a világóceán felel a legtöbb szén-dioxid elnyeréséért – a tengerek és óceánok nélkül akár 36 Celsius-fokot is emelkedhetett volna az átlaghőmérséklet az elmúlt évszázadban. A világóceán befogadóképessége is véges azonban, és lassan eléri azt a határt, amikor már képtelen több szén-dioxidot megkötni. Ekkor a káros anyag buborékokban a felszínre tör majd, hozzáadódik a légkör szén-dioxid tartalmához, és elképesztő károkat okoz majd – többek között majdnem 40 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést, ha a számításokat vesszük alapul. Ez pedig rengeteg, hiszen már 4 Celsius-fok emelkedésnél is kizöldülne Szibéria, az Egyesült Államok keleti partvidéke pedig víz alá kerülne. Arról nem is beszélve, hogy egész Európa elsivatagosodna.

A Climate Dynamics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint nem is vagyunk annyira messze ettől az állapottól, mint ahogyan azt szeretnénk gondolni. A Kínai Tudományos Akadémia által vezetett kutatás során a bolygó óceánjainak hőmérsékletét vizsgálták, méghozzá több, egymástól független mérésből, hogy biztosan átfogó és elfogulatlan képet kapjanak. Sajnos az eredmény mindegyik esetében ugyanaz volt: a világóceán hőmérséklete drasztikusan emelkedik.

A kutatók szerint most mindennél fontosabb, hogy erre a tendenciára felhívjuk a figyelmet, ugyanis ha nem teszünk valamit ellene, annak katasztrofális vége lehet.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb