Nem hasznosíthatók újra a Starbucks papírpoharai

június 23rd, 2017

A Starbucks kétségkívül az egyik legnépszerűbb és legtöbb kávéházzal rendelkező kávézólánc a világon. Csakhogy papírpoharai, amelyekben az elviteles kávét szolgáltatja, egyáltalán nem újrahasznosíthatók – 4 milliárd kerül minden évben a hulladék közé úgy, hogy semmi hasznunkra nem válik.

Azt hihetnénk, hogy az elviteles kávék papírpoharai újrahasznosíthatók – hiszen papírból vannak, nem igaz? Csakhogy a gyártási eljárás során műanyagréteget is hozzáadnak mindegyikhez azért, hogy tartósabb legyen, és ne ázzon át, ez pedig újrahasznosíthatatlanná teszi őket, hiszen a műanyag eldugítja az újrahasznosító berendezéseket.

Ez azért is kár, mert a papírpoharak nagyon jó minőségű papírból készülnek, így ha nem volna ez a vékony műanyagréteg, többször is újra lehetne hasznosítani őket – legalább is ez derül ki a Stand.earth legújabb felméréséből. Bár a vállalat többször kijelentette, hogy törekszik a környezetbarát papírpoharak kifejlesztésére, az eredmény eddig elmaradt – így pedig átlagosan négymilliárd papírpohár kerül évente a kommunális hulladékba. Legalább egymillió fa életébe kerül ennyi idő alatt az, hogy a kávéfogyasztók minden nap új papírpohárból fogyaszthassák a reggeli koffeinadagjukat.

Persze mindez nem csak a Starbucks felelőssége – a felmérés során az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés az olyan újrahasznosító üzem, ahol képesek papírpoharakat is feldolgozni. Ezek közül is mindössze három tud kezdeni valamit a műanyagbevonatos papírpoharakkal.

A kávéóriás jelenleg azzal próbálja meg a papírpoharak használatát visszaszorítani, hogy arra ösztönzi vásárlóit: hozzák el saját bögréjüket vagy termoszukat, és így olcsóbban kapják az italokat. Ez azonban csak átmeneti, és nem túl hatékony megoldás, a jövőben muszáj lesz valamit kezdeni az elviteles poharakkal is, mielőtt túl késő lenne.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb