Nem gondolnád, de a napfény is befolyásolja a földgáz árát

június 14th, 2017

Sokszor olyan tényezők is befolyásolhatják a földgáz árát, amire nem is számítanánk – májusban például az Egyesült Királyságban derült ki, hogy a napenergia is beleszólhat a dologba.

Az Egyesült Királyságban jóval magasabb volt idén májusban a hőmérséklet, mint az ilyenkor megszokott a szigetországban. A hónap utolsó napjai 5 Celsius-fokkal voltak melegebbek az utóbbi tíz éves átlagnál. (Tegyük hozzá, hogy Magyarországon ebből nem sokat éreztünk: az itteni május hűvösebb volt a szokásosnál.)

A Bloomberg érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet: ugyanebben az időszakban a földgázigény messze alatta maradt az ilyenkor megszokottnak, és ennek köszönhetően a földgáz ára is csökkenni kezdett az Egyesült Királyságban. Az összefüggés kulcsát nem a kellemes időjárás miatt lejjebb tekert fűtésben kell keresni, hanem a napenergiában.

A több napsütéses órának köszönhetően rekord mennyiségű energiát termeltek a napelemek: egyes május végi napokon már az ország teljes energiafogyasztásának negyedét biztosították. Az áramtermeléshez így jóval kevesebb földgázra volt szükség, mint a felhősebb hónapokban.

„Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások rendelkezésre állásának meghatározása a napon túli időtávon meglehetősen nehéz, és a megújulókkal termelt áram tárolásának költséghatékony módja sem megoldott. Ahogy a brit példa is mutatja, egy-egy naposabb hónapban megugrik a termelés; ha viszont az átlagosnál borúsabb időszak jön, a napelemek a vártnál kevesebb energiát szolgáltatnak” – mondta Molnár Gábor, a MET Power üzletfejlesztési szakértője.

„A gáztüzelésű erőművek a pillanatnyi szükségletnek megfelelően, rugalmasan tudnak többet vagy kevesebbet termelni. Így a lakosság a napsütés változékonyságától függetlenül, kiszámíthatóan juthat áramhoz” – tette hozzá a MET Power másik üzletfejlesztési szakértője, Gerse Pál. „Habár Magyarországon egyelőre kisebb súllyal van jelen a napenergia, mint az Egyesült Királyságban, a gázerőművek szerepe idehaza is változóban van. A hangsúly inkább a folyamatos rendelkezésre állásra tevődött át.”

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb