Napelemes útszakaszt nyitottak meg Kínában

december 31st, 2017

Két kilométer hosszú szoláros útszakasz nyílt Kínában. A kritikusok nem biztosak benne, hogy megéri ennyi pénzt befektetni a napelemes úttechnológiába, de az ország az élen akar járni ebben a szektorban is.

Összesen 5875 négyzetkilométeres területen terül el Kína legújabb napelemes útszakasza, amelynek megépítése négyzetméterenként 120 ezer forintnyi jüanba került. A kritikusok már most azon tanakodnak, vajon megérte-e ekkora befektetés egy ilyen bizonytalan technológiába – a napelemes utakat ugyanis komoly kritika kíséri világszerte, és még egyáltalán nem biztos, hogy egy tényleg hatékony és megtérülő technológiáról van szó.

A Hollandiában megépített hasonló napelemes út például csak az ugyanennyi tetőre szerelt szolárpanel energiatermelésének 30 százalékát termelik ki, ráadásul sokkal többe kerül, mint a már elterjedt tetős változat. Csakhogy szakértők szerint a megoldás pontosan azt a problémát küszöböli ki, ami a napenergia hasznosításának legnagyobb hátulütője: az energiatárolást. Jelenleg ugyanis a zöld energia legnagyobb problematikája az, hogy nem tudjuk hatékonyan tárolni a megtermelt energiát. A napelemes út rögtön felhasználja azt az energiát, amit begyűjt, így gyakorlatilag kiküszöböli az energiatárolás problémáját.

Persze ez nem jelenti azt, hogy rögtön mindenhová napelemes utakat kellene építenünk – valójában még mindig csak kísérletezünk a technológiával, és próbáljuk megtalálni a legoptimálisabb megoldást.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb