Nagyon jó úton haladnak a britek a szénsemlegesség felé

március 19th, 2018

A szigetországban a szénkibocsájtás 1890-es állapotokra esett vissza, ez pedig még jobb hír, mint amit a tavalyi statisztikák mutattak. Ekkor ugyanis arról számoltunk be, hogy az angolok szén-dioxid-kibocsájtása a viktoriánus korszakot idézi, most azonban a számok még tovább csökkentek.

Korábban írtunk már arról, hogy utoljára a viktoriánus korszakban, azaz Viktória királynő uralkodása idején volt ilyen alacsony a britek szén-dioxid-kibocsájtása, mint most. A viktoriánus korszak azt az időszakot jelenti Anglia történelmében, amikor Viktória királynő uralkodása alatt az ország egyik fénykora zajlott. A 19. század volt az ipari, kulturális, politikai, tudományos és katonai változások kora az Egyesült Királyságban, amelyet a Brit Birodalom további terjeszkedése fémjelzett. Az iparosodás már javában folyt, a motoros autók azonban még nem jelentek meg nagy számban az utcákon.

A pozitív változásokat a Carbon Brief 2016-os adatai alapján szűrték le kutatók, és szerencsére a 2017-es mérések még inkább bizakodásra adnak okot: a szigetországban ugyanis további 2,6 százalékkal csökkent a szénkibocsájtás.

A következő lépések azonban kérdésesek, a briteknek ugyanis egyelőre nincsen működő alternatívájuk a szénalapú energiatermelésre, ráadásul az olyan területeken, mint a közlekedés vagy a termőföld-felhasználás, még jócskán van mit fejlődniük. Ráadásul még mindig jócskán a földgázra hagyatkoznak az elektromosság és a fűtés területén is.

Szerencsére a közlekedés területén várhatóak pozitív változások, így reménykedhetünk, hogy a szigetország a többi megoldatlan problémába is beleveti magát – addig pedig örülhetünk annak, hogy a szén-dioxid kibocsájtásuk ilyen drasztikus sebességgel csökken.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb