Nagyobb a műanyagszennyezettség az Antarktiszon, mint hittük

június 23rd, 2017

Ötször annyi mikroműanyag van az Antarktiszon, mint amire számítottunk, derült ki egy friss kutatásból. Ez hatalmas problémát jelent az itteni élővilág számára, mivel az állatok szervezetében lassan felhalmozódik az anyag.

A Hulli Egyetem és a Brit Antarktisz Felmérés kutatásából kiderült, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogyan azt eddig hittük – ötször annyi mikroműanyag található az Antarktiszon, mint amennyit eddig becsültünk. A Science of the Total Environment tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez súlyosan károsíthatja az élővilágot.

A kutatásból kiderült, hogy 51 billió mikroműanyag leledzik az Antarktisz jégtábláiban, a vízben és a partokon – ez ötszázszor több, mint amennyi csillag a galaxisunkban létezik. Ezek a mikroműanyagok emberi használat által kerülnek erre a területre, általában a kozmetikai szerekből és a nagyobb műanyagokból letörögetve maradnak fenn. A kutatók szerint a mikroműanyagok bekerülhetnek az antarktiszi cirkuláris áramlatba, ami akár visszafordíthatatlanul szennyezheti az élővilágot.

Az Antarktisz ugyanis még mindig egy viszonylag elzárt, elszeparált terület, aminek nagyon sérülékeny az ökoszisztémája. Ha ebbe végérvényesen belekerülnek a mikroműanyagok, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Egyelőre pontosan nem tudjuk, milyen hatással lehet az óceáni élővilágra a mikroműanyagok mennyiségének ekkora emelkedése, de annyi biztos, hogy sok jót nem jelent számunkra.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb