A nagy korallfehéredés jó része még hátra van

augusztus 17th, 2017

33 hónapja tart az eddig rögzített legkomolyabb korallfehéredési esemény, de kutatók szerint ez még mind semmi – a java még hátra van.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a mostani, két éve tartó korallfehéredési eseményt hasonlította össze az 1998-as és a 2002-es eseményekkel, és megállapította, hogy valószínűleg nem lesz egyhamar vége a történetnek – sőt, a java még hátra lehet. Ez különösen ijesztő, ha belegondolunk, hogy a mostani időszakban kipusztult a Nagy-korallzátony kétharmada.

Bár egy évvel ezelőtt jóval melegebb volt a világtenger hőmérséklete – ma már nem olyan extrém a helyzet -, még mindig elég melegek ahhoz, hogy az amúgy is stresszes korallok tovább haldokoljanak. Ilyenkor kisebb környezeti behatás is elég a folyamat megindításához. A kutatók szerint idén még akár a tavalyinál is rosszabb lehet a helyzet a Nagy-korallzátonynál.

Thaiföld és Indonézia partjainál sok korallzátonynak ez már a harmadik éve a fehéredési eseményben, Fidzsi és Ausztrália korallzátonyai pedig a második évbe lépnek. Soha ilyen sokáig fehéredési esemény nem tartott még a történelemben.

A James Cook Egyetem és a Nagy-korallzátony Tengeri Hatóság (GBRMPA) kutatói jelenleg a levegőből próbálnak minél több információt összegyűjteni a korallok állapotáról, és megfigyelni, hol tart most a fehéredés. A tudósok azonban aggódnak: még egy egyéves fehéredési esemény után is sokszor hónapokig, akár egy évig terméketlenek a korallok, mert meggyengülnek – most azonban a gyengeségük miatt akár folytathatják is a fehéredést, és teljesen elpusztulhatnak.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb