Mumbaiban most zajlik a világ legnagyobb parti szemétszedése

január 30th, 2018

Már több mint 120 napja tart a mumbai-i Versova-part tisztítása – na nem az állam segítségével, hanem kizárólag civil kezdeményezésre. Az egyik helyben élőnek egyszercsak elege lett abból, hogy a partszakasz borzasztóan tele van szeméttel, és szemétszedést szervezett – ennek már több mint két éve, és az akció még mindig tart.

Afroz Shah, egy fiatal indiai ügyvéd megelégelte, hogy a Versova-parton borzasztóan sok a szemét, ami ellen senki nem tesz igazán semmit sem. 84 éves szomszédjával felkerekedett, és szemétszedésbe kezdett, amihez aztán egyre többen csatlakoztak – ma már akkora híre van a kezdeményezésnek, hogy dokumentumfilm is készült róla, Shah pedig rangos kitüntetést kapott érte.

Már több mint a százhuszadik vasárnapot töltik el a helyiek azzal, hogy a partszakaszról összeszedik a szemetet. Nem csak a környékbeliek, hanem fontos emberek, hírességek, politikusok is érkeztek, hogy szedjenek egy kis szemetet a Versova környékén. Lassan hagyomány lett a vasárnapi szemétszedésekből, a világ pedig felfigyelt Shah kezdeményezésére.

A fiatal ügyvéd úgy számolja, hogy nagyjából 120 ezer tonna műanyagot szedhettek össze a két év alatt, és most már látszik is a homok, amit korábban vastag szeméttakaró fedett. Az ötletéért és kitartó munkájáért Shah 2016-ban megkapta az ENSZ Föld bajnoka címet, és dokumentumfilm is készült a kezdeményezéséről.

A munkát azonban nem hagyhatják abba, mert a szemét soha nem fogy el: a víz folyton hordja magával a szennyeződést, amit újra és újra össze kell gyűjteni. Egy szélmalomharc az egész – de legalább van, aki nem futamodik meg tőle.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb