A műanyagszennyezés három fő forrása

április 30th, 2017

A műanyagszennyezettség jelenleg az egyik legnagyobb környezetszennyezési probléma – mind a bolygót, mind az élővilágát veszélyezteti, a műanyagnak ugyanis több száz évre van szüksége, hogy teljesen lebomoljon. Honnan kerül a legtöbb ilyen káros anyag a természetbe?

Élelmiszercsomagolás

A műanyagszennyezés egyik legfőbb forrása a csomagolás, méghozzá az élelmiszeriparból származó – az ételek műanyagcsomagolása és az egyszerhasználatos zacskók olyan mennyiségben vannak jelen a természetben, hogy komoly problémát jelentenek az élővilágra nézve. Nagyon sok olyan terméket vásárolunk, amit külön, egyesével csomagolnak, és amit útközbeni fogyasztásra terveznek, általában ezek azok, amelyeknek csomagolása aztán a hagyományos kukában landol. Egyszerűbb, ha nem vásároljuk, hanem elkészítjük az ételt otthon, így sok csomagolóanyagot megspórolhatunk.

Kupakok

Meglepő, de hatalmas problémát jelentenek a kupakok is – mindenki a műanyagpalackokról beszél, pedig ezek kupakjai a madárvilágot veszélyeztetik a legjobban, mivel ezek lebegnek a víz tetején, a madarak pedig könnyen összetéveszthetik őket a vacsorájukkal. Kupakból rengeteg kering a vízben és a földön is, mivel sokan még a szelektív hulladékgyűjtésnél is elfeledkeznek róla: a palackot kidobják, a kupak pedig a hagyományos kukában landol.

Szívószálak

A szívószálakkal az a probléma, hogy egyáltalán nem tudjuk őket újrahasznosítani, ezért teljesen illegálisnak kellene lenniük. Nincs semmiféle módszer arra, hogy a szívószálak műanyagát újra felhasználjuk, pedig rengeteg kerül a természetbe napról napra. Az Egyesült Államokban például napi 500 millió (!) szívószálat használnak el naponta. Az egyetlen megoldás arra, hogy ez ne kerüljön bele a természetbe, az lenne, ha egyáltalán nem is használnánk szívószálat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb