Morgan Stanley: a megújulók 2020-ra átveszik a hatalmat

augusztus 18th, 2017

A Morgan Stanley pénzügyi vállalat elemzései szerint már 2020-ra átvehetik a fosszilis energiahordozók helyét a megújuló energiahordozók – méghozzá azért, mert egyre olcsóbb és hatékonyabb megoldást jelentenek.

Rengeteg negatív statisztikát és előrejelzést hallunk arról, hogy a megújuló energia mikor fogja átvenni a fosszilis energiahordozók helyét. A Morgan Stanley most viszont végre pozitív elemzést hozott: a pénzügyi vállalat előrejelzése szerint 2020-ra már több megújulót fogunk használni, mint fosszilis energiahordozót.

A cég szerint nem az olyan változtatások fogják előrelendíteni a megújuló energia használatát, mint hogy Párizs és London is betiltja a benzines autókat az utakról 2040-re – ez csak követi a trendeket, nem diktálja. A Morgan Stanley szerint az igazi változást kicsiben kell keresni, a mindennapi felhasználásban.

A megújuló energia ugyanis egyre olcsóbb és hatékonyabb lesz – 2016-ban a napelemek ára például 30 százalékkal csökkent, idén pedig még 20 százaléknyi árzuhanás várható. Ez annak köszönhető, hogy egyre nagyobb mennyiségben gyártják őket, így gazdaságosabb az elkészítésük, valamint a beszerelési díjak is egyre inkább csökkennek. Ráadásul ma már rengeteg szélerőműpark is működik világszerte, amelyek lassan képesek állandó energiaellátást biztosítani az országok számára hosszabb időszakon keresztül.

A szolárpanelek árcsökkenése azt is elősegíti, hogy a nagyobb vállalatok is inkább a megújuló energia felé fordulnak majd. Eddig ugyanis viszonylag nagy befektetésre volt szükség, ha egy cég szeretett volna átállni a napenergia felhasználására, és ez a befektetés csak lassan térült meg, így pénzügyi kockázattal járt. A panelek és a beszerelés árának csökkenésével azonban ez a kockázat eltűnik, így egyre több nagyszabású napenergiapark is épülhet.

2020-ra a másik nagy áttörést az energiatárolás jelenti majd, legalább is a Morgan Stanley szerint. Jelenleg ugyanis még probléma, hogy a megújuló energiaellátás elég időszakos, hiszen nem tudunk nagy mennyiségű energiát hosszabb távon tárolni, hogy a szélcsendes és napsütésmentes időszakokban se akadozzon az áramellátás. A pénzügyi vállalat szerint ez a probléma a következő tíz évben megoldódik majd, így a megújuló energia másik nagy hátrányát is ki tudjuk küszöbölni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb