Minél többet maradunk otthon, annál jobban óvjuk a környezetet

február 13th, 2018

Egy friss kutatás szerint a több otthon töltött idő sokkal kevesebb energiahasználattal jár, ami hosszú távon nagyon jót tesz a környezetnek.

Az online streaming szolgáltatások és az online vásárlások nem tesznek túl jót a mozijegy-eladásoknak és a boltoknak, de a környezet hosszú távon jobban jár, ha otthon maradunk – legalább is ez derül ki egy friss kutatásból, amelyet a Texasi Egyetem kutatói készítettek. A Joule tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a technológia által lehetővé tett életmódváltás milyen hatással van az energiafogyasztásunkra – még a kutatók is meglepődtek, hogy mekkora különbségeket találtak.

A globális felmelegedés lassítása érdekében az energiafogyasztás csökkentése egy komoly fegyverünk lehet, ennek elérésére korábban a több otthon töltött időt nem is vizsgálták. Pedig most kiderült, hogy rengeteg energiát spórolhatunk vele. A kutatók egy évtizednyi adatot elemeztek az American Time Use Surveys (Amerikai Időfelhasználási Kérdőív) által begyűjtöttek közül, és kiderítették, hogy 2003-hoz képest 2012-ben az átlag amerikaiak egy év alatt 8 extra napot töltöttek otthon, és egy extra napot spóroltak az utazásban.

2012-ben ez azt jelentette az Egyesült Államok számára, hogy az ország teljes energiafogyasztásának 1,8 százalékát megspórolták.

Persze ez a spórolás sokkal feltűnőbb, ha valaki az otthoni energiafelhasználását is mérsékli, és egyre energiatakarékosabb eszközöket vásárol. Talán ez is benne van a számítások eredményeiben: 2003-hoz képest 2012-ben sokkal energiahatékonyabb eszközök voltak már a háztartásokban. Azt is nehéz megállapítani, hogy például az online vásárlás mennyivel környezettudatosabb, mint a hagyományos változat, többek között azért is, mert nem mindegy, hogy valaki hogyan jut el a boltba, ha személyesen indul.

A számítások tehát csak átfogóak, de annyi biztos: az otthon töltött idő jót tesz a környezetnek. Így ne érezzük magunkat rosszul akkor, ha inkább lemondanánk az esti programot – mi csak környezettudatosak vagyunk!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb