Mindegy, mit csinálunk, a gleccserek 36 százalékát már elvesztettük

március 26th, 2018

Még akkor is, ha képesek lennénk egyik napról a másikra leállítani az összes üvegházhatású gáztermelést, a gleccserek több mint egyharmadát elveszítenénk 2100-ra – derült ki egy friss kutatásból.

Úgy tűnik, a gleccserek szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy mit teszünk, egyharmaduk így is, úgy is teljesen eltűnik a Föld felszínéről – legalább is ez derült ki egy friss kutatásból, amit a Nature Climate Change tudományos folyóiratban publikáltak.

A kutatók szerint a gleccserek nagyon lassan reagálnak a klíma változására, ezért most már bármit tehetünk, nem fogjuk tudni megállítani a gleccserolvadást. A számítások szerint a ma még meglévő gleccserek 28-44 százaléka, vagyis átlagban 36 százaléka már mindenképpen elolvad.

Ez átlagosan 11,2 centiméterrel emeli majd meg a tengerszintet, ami már jelentős, és komoly következményekkel járhat. Ráadásul ez a számítás egyedül a gleccserolvadást vette figyelembe, és nem figyelt a tengeri jég olvadására, ami még jobban megdobhatja a világtenger szintjét.

Hogy mit tehetünk, hogy megakadályozzuk a gleccserolvadást? Nagyjából már tehetetlenek vagyunk, hiszen a kutatók szerint legalább az ipari forradalom előttre kellene visszaszorítanunk az átlaghőmérsékletet, ami fizikailag lehetetlen.

Ha sikerül elérnünk a párizsi klímaegyezményben foglalt legpozitívabb célkitűzéseket, akkor lényegesen kevesebb jégolvadással kell számolnunk, és talán 2100-ra mindössze a világ gleccsereinek 28 százalékát fogjuk elveszíteni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb