Miért van rekord hideg az Egyesült Államokban, ha egyszer itt a globális felmelegedés?

január 5th, 2018

Az Egyesült Államok híresen klímaváltozás-tagadó elnöke, Donald Trump is merengett a kérdésen minap Twitter-oldalán: vajon mi az oka annak, hogy ennyire hideg van az Egyesült Államokban, ha egyszer a Föld átlaghőmérséklete drasztikusan növekszik a károsanyag-kibocsájtásunk eredményeképpen? Kutatók most megmagyarázzák, hogyan lehetséges a furcsa paradoxon.

Nem, a megoldás nem az, hogy Donald Trumpnak igaza van, és a klímaváltozás hoax – ezt a furcsa időjárást is a globális felmelegedést előidéző változások okozzák. Ez a hideg levegő, amely most az USA keleti partvidékét sújtja, és óriási hóviharokat hoz magával, tipikusan az arktiszi területek felett található, és ide is van bezárva a különböző légmozgásoknak köszönhetően.

Ezek a légmozgások alakítják az úgynevezett poláris örvényt vagy vortexet, amely egy körkörösen mozgó légtömeg az Északi-sark felett. Ha az örvény mozgása zavartalan, a jeges légtömeg az Arktisz felett marad, és az Egyesült Államokra nem szakad rá az apokalipszis. Csakhogy valószínűleg a klímaváltozásnak is köszönhetően ez az örvény elkezdett erősebben mozogni, és délebbre csúszni, mint egyébként szokott.

Az ilyen időjárás Kanadában és Szibériában nem ritka, az arktiszi örvény minden évben mozog egy kicsit a helyéről. Csakhogy idén délebbre került, mint egyébként, ami valószínűleg részben természetes folyamat, részben pedig a klímaváltozás tehető érte felelőssé.

A néhány napos időjárást azonban nem érdemes összekeverni a bolygó átlaghőmérsékletének változásával – attól, hogy az Egyesült Államok keleti partján tombol a hideg, a bolygó többi részén még lehet melegebb, mint egyébként szokott. A szélsőséges időjárási jelenségek pedig mind a globális felmelegedés velejárói, így még az is előfordulhat, hogy hozzászokhatunk az ilyen jeges januárhoz – legalább is Amerikában akár kezdhetik készíteni a télikabátokat jövőre is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb