Miért nem félnek az amerikaiak a klímaváltozástól?

október 11th, 2017

Az USA lakosságának csak 56 százaléka realizálja a klímaváltozást, mint komoly fenyegetést, szemben az európai 64 százalékos átlaggal. Mi az oka annak, hogy az amerikaiak jellemzően kevésbé hiszik el, hogy a globális felmelegedés valós probléma lehet, mint a világ többi részén élő emberek?

Bár egy-egy ilyen kérdőív nem mutatja az egész ország véleményét, azért elkeserítő, hogy a Pew Kutatóközpont kérdőívén az átlag amerikaiak 56 százaléka hiszi csak el, hogy a globális felmelegedés komoly problémát jelenthet. Ennek persze a jelenlegi politikai vezetés is lehet az oka, hiszen az emberek könnyen befolyásolhatók – de szakértők szerint más is lehet a háttérben.

Jellemző, hogy Európában általánosabb tudományos tudással rendelkeznek az emberek, és a klímaváltozás okairól és következményeiről is tájékozottabbak. Ez a tudás a felelősségtudattal is összekapcsolható, és valószínűleg ez a fő oka annak, hogy az európaiak jobban is tartanak a globális felmelegedéstől. Ráadásul a klímaváltozás nemcsak egy ember életére, de a világnézetére is hatással van, és egy korábbi berögzült nézetet sokkal nehezebb megváltoztatni, mint csökönyösen ragaszkodni hozzá – legyen bármennyi információ a birtokunkban.

A problémát társadalmi szintre is lehet emelni: elmondható, hogy az európaiak rendszerint jobban bíznak egy felső autoritásban, mint az amerikaiak, ahol inkább a saját érvényesülés az előremutató magatartásforma. Így az USA-ban az előző kormány hiába jelentette ki a globális felmelegedés tényét, az egyes emberek inkább saját magukra, mint egy felsőbb hatalomra hallgatnak, míg Európában az emberek elfogadják a felülről jövő információkat is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb