Mi kell ahhoz, hogy egy város igazán zöld legyen?

május 9th, 2017

Egyre több a kezdeményezés abból a célból, hogy minél zöldebb és élhetőbb városokat alkossunk – de mi is kell pontosan ahhoz, hogy egy várost igazán zöldnek nevezhessünk?

Füstmentes levegő

Ennek a kritériumnak két fontos eleme is van: az autószabályozás, valamint az, hogy a gyáraknak a lakóterületeken kívül kell elhelyezkedniük. Mindkettőre látni jó példákat – utóbbira lényegesen könnyebb, mint előbbire, de a nyugati világ nagyvárosaiban már ezen is dolgoznak a környezetvédelemre érzékeny politikusok. Vannak olyan városok, ahol hétvégente a dízelmeghajtású autókat kitiltják az utcákról, és olyanok is, ahol egyre több az autómentes övezet. A bicikliutak kiépítésével és a bicikliforgalom megkönnyítésével is lehet segíteni azon, hogy minél kevesebb szmog sújtsa a várost.

Használható, zöld tömegközlekedés

A pöfögő buszok és minden második percben lerobbanó, olajszagú metrók korántsem a környezetbarát városról árulkodnak. Rengeteg lehetőségünk van már arra, hogy zöldebb, környezetbarát buszokat, trolikat, metrókocsikat találjunk – a BKK-nál is vannak már például elektromos buszok, amelyek korántsem szennyezik annyira a levegőt, mint a hagyományos, régi változatok. Egy rendezett, zöld tömegközlekedési hálózat elengedhetetlen része egy környezetbarát városnak.

Épületkorlátozások

A jó tömegközlekedés és füst- és szmogmentes város sem ér semmit, ha bárki azt építhet a városhatárokon belül, amit csak szeretne. Ezért van szükség szigorú szabályozásra az építkezések esetén is, leginkább a károsanyag-kibocsájtásra és az ökolábnyomra való tekintettel. Jó példa lehet erre Franciaország, ahol a kereskedelmi negyedekben most már tilos olyan épületet felhúzni, amelynek tetejének bizonyos százalékát nem napelemek vagy zöld terület foglalja el.

Hatékony szemétgyűjtő rendszer

A szemétgyűjtés és -feldolgozás elképesztően fontos része egy város életének, a környezetvédelmi intézkedéseket illetően pedig pláne előkelő helyet foglal el a fontossági sorrendben. Teljesen mindegy, hogy köz- vagy magánkézben van a dolog, egy zöld városnak hatékony, szelektív hulladékgyűjtő rendszerre van szüksége, amely minél több különböző anyagot képes újrahasznosítani.

Megfelelő zöldenergia-irányelvek

űA párizsi klímaegyezményben vállalt feladatokra való tekintettel minél precízebb és kidolgozottabb zöldenergia-tervvel kell rendelkeznie minden olyan városnak, amely hozzá akar adni valamit a környezet védelméhez. Nem elég a jelenlegi legjobb megoldásokat megtalálni, a jövőre is gondolni kell, további fejlesztéseket tervbe venni, és egyre környezetbarátabbá varázsolni a települést.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb