Mi az a foodprint, és hogyan tudjuk csökkenteni?

október 23rd, 2017

A foodprint jelenleg a környezettudatosság egyik legfontosabb fogalma – olyan, mint a környezeti lábnyom (azaz footprint), csak az élelmiszeripar környezetszennyező mértékét jelöli.

A foodprint azt a szennyezőanyag-mennyiséget jelöli, amely az élelmiszertermesztés és a –fogyasztás között termelődik. A foodprint legalább olyan fontos, mint a környezeti lábnyom, azaz az environmental footprint, mivel az élelmiszerhulladék elképesztő mennyiségű jelenleg a világon.

Gondoljunk bele: már a mezőgazdaság is hatalmas mennyiségű szén-dioxidot és metánt enged a levegőbe, az élelmiszergyártás és -feldolgozás hasonlóan környezetszennyező gyárakban történik. Aztán minderre még rájön az, hogy általában nem helyi élelmiszereket fogyasztunk, így a szállítás károsanyag-kibocsájtásával is számolnunk kell.

Persze lokálisan is tehetünk azért, hogy minél kisebb foodprintünk legyen. Erre adunk az alábbiakban néhány pofonegyszerűen betartható, de hasznos tippet.

  1. Vásárolj okosan! Tervezd meg az ételeket, amelyeket el akarsz készíteni, vagy el akarsz fogyasztani, aztán csak az ehhez szükséges hozzávalókat vedd meg! Ha felesleges élelmiszereket vásárolsz, csak a saját élelmiszerhulladékod mennyiségét növeled, és magasabbá teszed a foodprintedet is.
  2. Vásárold meg a nem esztétikus gyümölcsöket és zöldségeket! Általában azok, amelyek nem úgy néznek ki, ahogyan a legtöbb társuk, a kukában végzik, hiszen senki nem akarja őket hazavinni. Ízre azonban semmiben nem különböznek a többitől – te vidd haza ezeket is, és előzd meg, hogy az áruházláncok felesleges élelmiszerhulladékot generáljanak.
  3. Tanuld meg, meddig jó az étel! A szavatossági idő gyakran csalóka, és csak azt jelöli, hogy a gyártó meddig vállal garanciát a termékért. Valójában azonban általában sokkal tovább is ehető az élelmiszer, ezért próbálgasd, mit meddig tudsz eltartani!
  4. Használd a mélyhűtődet! Ne dobd ki azokat az ételeket, amelyeket éppen most nem eszel meg – fagyaszd le őket, és felhasználhatod mindet később. Ez tökéletesen működik alapanyagok és kész ételek esetében is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb