Mexikó óriási tengeri rezervátumot hozott létre

november 29th, 2017

15 ezer négyzetkilométernyi védett területet állapított meg Mexikó a tengeri élővilág védelmében. Ezzel ez lett Észak-Amerika legnagyobb óceáni rezervátuma, amely több ezer tengeri élőlény túlélését biztosíthatja.

Mexikó mintegy 15 ezer négyzetkilométeres tengeri rezervátumot hozott létre, amely több ezer tengeri élőlény túlélését biztosíthatja. A hír azért jön különösen jókor, mert Donald Trump éppen két fontos észak-amerikai védett tengeri terület védettségi státuszát akarja megszüntetni. Az USA elnökének tevékenységét legalább részben ellensúlyozza a most meghozott mexikói intézkedés.

A terület a Revillagigedo-szigeteket öleli körbe, amely egy vulkanikus szigetcsoportot és a hozzájuk tartozó tengeri területet foglalja magába. A különleges ökoszisztémájuk miatt gyakran Észak-Amerika Galápagosának is szokták őket nevezni. Az új rezervátum méltán lesz az észak-amerikai kontinens legnagyobb tengeri védett területe.

Mexikó elnöke, Enrique Peña Nieto pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy az országa elhivatott a mexikói kulturális és természeti értékek védelmében.

A védett területeken mindenféle olyan emberi tevékenységet betiltanak, amelyek kárt tehetnek a természetben, így tilos lesz halászni, hoteleket építeni vagy bányászni is. Az első pont azért fontos, mert a környéken fontos kereskedelmi halszaporító területek vannak, például mondjuk a tonhalnak is, ezen állatok száma pedig az elmúlt években igencsak lecsökkent, méghozzá a túlhalászat miatt.

A Revillagigedóhoz tartozó területeken 400 halfaj él, és mintegy 2000 hosszúszárnyú bálna látogatja meg a szigeteket minden évben migráció során. Bár mindentől nem tudja megvédeni az itt élő élőlényeket a kormány, azért a tengeri ökoszisztémának sokkal kevesebb kihívásokkal kell majd szembenéznie a védettség elnyerése után.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb