Metánból készülhetnek a jövő ruhái

október 13th, 2017

A metán legalább olyan problémát okoz a légkörünkben, mint a szén-dioxid – mégsem foglalkozunk eleget azzal, hogy ennek az üvegházhatású gáznak is csökkentsük a kibocsájtását. Egy vállalat most ruhaneműk felhasználására gyűjtené be az egyébként az atmoszférába kerülő környezetszennyező anyagot.

A Mango Materials, ha az eljárása népszerűvé válik, rengeteget tehet a légkörünk tisztaságáért – a cég ugyanis úgy készít ruhaneműt, hogy a kibocsájtott metánt baktériumokkal „eteti meg”, majd az így keletkező polimert poliészter szövetbe szövi. Az eljárás viszonylag olcsó, és elég egyszerű – tökéletes megoldás lehet a metánkibocsájtás csökkentésére.

A vállalat elsőként egy hulladékkezelő üzemből fogja beszerezni a metánt, de később más forrásokból is hozzá akar jutni: többek között tanyákról és farmokról, mivel a mezőgazdaságban kifejezetten magas a metán kibocsájtásának mennyisége. Ezzel a technológiával a metánnak értéke lehet, ami csökkentheti azt a mennyiséget, ami a légkörbe kerül.

Az anyag, amelyet a Mango Materials létrehoz, ráadásul biológiailag lebontható, így nem generál újabb hulladékmennyiséget. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az óceánba kerül: lebomlik olyan anyagokká, amelyeket aztán az állatok elfogyaszthatnak és megemészthetnek, nem lesz tőle semmi bajuk. Ha egy ebből készülő ruhadarab a kommunális hulladékban köt ki, teljesen lebomlik, de ha egy a Mango Materialséhoz hasonló lebontóüzembe kerül, újra felhasználható – így a kör kezdődik elölről.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb