Melyik anyag előállítása a leginkább környezetbarát?

május 30th, 2017

Minden ruhaanyag előállításával szennyezzük a környezetet – ez nem is kérdés, csak az nem mindegy, hogy melyikkel mennyire. Van, amelyik a gyártási procedúra alatt ad ki olyan végtermékeket, amelyek rendkívül mérgezők, van, amelyik a használat után kerül olyan helyre, ahol egyáltalán nem tud lebomlani. A következő anyagokat érdemes megvásárolni, mert még mindig inkább a skála környezetbarát részén mozognak.

Vászon

A vászon egy növényalapú anyag, lenből készül, méghozzá olyan földterületeken növesztett lenből, amelyek ételtermelésre nem lennének megfelelők. Éppen ezért az elkészítése, ha kemikáliák nélkül történik – ami teljesen lehetséges, csak nagyon ritka – nagyon környezetbarát. Ha azonban rossz minőségű vásznat veszünk, nem támogatjuk a környezetvédelmet: ilyenkor a növényre szórt permetezőszerek és a tartósítószerek, amelyekbe a kész vásznat áztatják, nagyon szennyezik a természetet.

Pamut

A pamut mindenképpen jó választás, hiszen szintén növényből készül, és lebomlik, ami egy hatalmas előny a legtöbb anyaghoz képest. Előállításához azonban rengeteg vizet használunk el, ami a Föld egyébként sem túl nagy édesvízkészletét csappantja meg. Rengeteg kemikáliát is használnak a termesztéséhez, és olyan földet, amit egyébként másra is lehetne használni, ellentétben a korábban említett len termesztésével.

Gyapjú

A gyapjú kétségkívül a legjobb megoldás, ha környezetbarát anyagokat keresel. Ha nem zavar, hogy állati eredetű, megfogtad az isten lábát, hiszen nem kell hozzá termőföld, nem kezelik kemikáliákkal, és a birkát sem zavarja, ha nyírják, nem jár semmiféle fájdalommal. Az egyetlen probléma az, hogy a birkák rengeteg metánt engednek a levegőbe, de arányaiban még mindig a gyapjú a legjobb megoldás, ha környezetbarát szeretnél lenni ruhavásárlásnál is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb