A melegedő levegő ráerősít az üvegházhatásra

november 1st, 2017

A dinitrogén-oxid, egy üvegházhatású gáz kibocsájtásának növekedése egyenes arányban áll a klímaváltozással a Minnesotai Egyetem kutatói szerint.

Bár a dinitrogén-oxid nincs akkora koncentrációban jelen a légkörben, mint például a szén-dioxid, háromszáz százalékkal hatékonyabb nála abban, hogy felmelegítse az atmoszférát. Az üvegházhatású gázból bőven bocsájtunk ki többek között a mezőgazdaság által – a Minnesotai Egyetem kutatói most megfigyelték, hogy pontosan mennyit is.

A kutatók évekig mérték a dinitrogén-oxid jelenlétét a levegőben, és megfigyelték, hogy a mennyisége egyenesen összefügg azzal, hogy éppen mennyire van meleg. A legmelegebb évben, azaz 2012-ben több mint ötven százalékkal többet mértek, mint az átlag.

A másik probléma, ami a melegedő hőmérséklettel és a klímaváltozással összefügg, az a hevesebb és gyakoribb esőzések: ilyenkor több nitrogén kerül a vizekbe, ami dinitrogén-oxiddá alakul. Ezek a mérések jól mutatják, hogy egyáltalán nem csak a szén-dioxid-kibocsájtásunkra kell figyelnünk –  más üvegházhatású gázok is komolyan bezavarhatnak a klímának.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb