Méhek és méhészek – hosszú távú túlélési stratégiát javasol az EP

március 1st, 2018

Az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe, a hamisítás elleni harcba és a termelők támogatásába – olvasható a csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. 

Az EU-nak átfogó és hosszú távú stratégiára van szüksége az európai méhek megvédése érdekében – olvasható az 560 szavazattal 27 ellenében 28 tartózkodás mellett elfogadott szövegben.

Ennek érdekében a képviselők a következőket javasolják:

  • állítsanak össze a méhelhullás elleni küzdelemre vonatkozó cselekvési tervet,
  • támogassák az inváziós fajokkal és betegségekkel szemben ellenálló méhfajok létrehozását,
  • tiltsák be azokat a növényvédőszer-hatóanyagokat, amelyek bizonyítottan veszélyt jelentenek a méhek egészségére,
  • hozzanak létre a permetezési időszakokra vonatkozó korai előrejelző rendszert.

A termelők fokozott támogatása és a termékek reklámozása

A képviselők azt javasolják, hogy a nemzeti méhészeti programokra elkülönített uniós költségvetési sor összegét 50%-kal emeljék és felhívják a Bizottságot, hogy fontolja meg egy új támogatási rendszer bevezetését a 2020 utáni Közös Agrárpolitika keretében. Véleményük szerint kompenzációs rendszerre is szükség lenne a méhpusztulás kárainak enyhítésére, a méz jótékony egészségügyi hatását pedig minél több fogyasztóval kellene megismertetni, különös tekintettel a gyerekekre.

Fellépés a hamis méz importja ellen

Annak érdekében, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, harmonizálni kell a határokon történő és a belső piacon végzett ellenőrzéseket. Minden importált mézet tesztelni kell és szigorítani kell a nyomonkövethetőségi követelményeket. A mézhamisítások kiszűrése érdekében fejlesszen ki a Bizottság hatékonyabb laboratóriumi módszereket, a tagállamok pedig szabjanak ki szigorúbb szankciókat a jogsértőkre. A szabadkereskedelmi megállapodások során a méz és egyéb méhészeti termékek minősüljenek „érzékeny terméknek” és ezeket lehetőség szerint zárják ki a tárgyalások köréből.

“Mindent meg kel tennünk méheik és mézünk védelme érdekében, hiszen az uniós élelmiszertermelés háromnegyed beporzáson alapul, vagyis a méhek az élelmiszerbiztonság szempontjából nélkülözhetetlenek. A Parlament ma egy méhekre és a termelőkre vonatkozó túlélési stratégiát és az átláthatóság növelésére vonatkozó tervet tett le az asztalra. A fogyasztó számára világosan le kell írni, honnan jön a méz, milyen arányban van benne import – elfogadhatatlanok és ezért le kell cserélni az olyan feliratokat, amelyek csak annyit árulnak el, hogy a termék uniós és azon kívüli méz keveréke. A Bizottságon és a tagállamokon a sor, hogy javaslatainkat átültessék a gyakorlatba, hogy az ágazat újra erőre kaphasson” – mondta Erdős Norbert (EPP, Magyarország) jelentéstevő.

A 600ezer uniós termelő mintegy 200ezer tonna mézet termel évente, ezzel az EU Kína után a második a világon. A legnagyobb termelő Románia, Spanyolország és Magyarország. Évente 200ezer tonna import érkezik Kínából, Ukrajnából, Argentínából és Mexikóból. A Bizottság szerint a tesztelt import 20%-a nem felelt meg az uniós elvárásoknak.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb