Megváltoznak az európai energiafogyasztási szokások a klímaváltozás miatt

augusztus 31st, 2017

Német és amerikai kutatók vizsgálták meg, hogyan fognak változni az elektromos áramfogyasztási szokásaink a globális felmelegedés miatt, és azt találták, hogy a radikális változások nagyon meg fogják viselni az elektromos hálózatainkat.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jövőben inkább Dél-Európában fog megnőni az áramfogyasztás, ellentétben a mostani északi eltolódással, és a csúcsidőszakok fogyasztása is megnő majd ezeken a területeken.

A kutatók azt figyelték meg, hogy nagyjából 22 Celsius-fokos hőmérséklethez képest (amikor még sem hűteni, sem fűteni nem kell) hogyan alakul a kontinens áramfogyasztása. A jelenlegi változásokból kikövetkeztethető, hogy a globális felmelegedés miatt később milyen tendenciák mutatkoznak majd, legalább is a Potsdami Klímaváltozás Következményeit Kutató Intézet szerint ez a helyzet.

Jelenleg több elektromosságot használunk a téli hónapokban, mint a nyáriakban, a kutatók szerint azonban ez is változni fog, és a nyári hónapokban lesz a csúcsfogyasztás. Ha belegondolunk, ez teljesen logikus: az egyetlen módja, hogy a felmelegedéssel közvetlenül küzdjünk, az a légkondicionált belső terek létrehozása. A légkondi pedig sokkal több áramot fogyaszt, mintha mondjuk csak egy ventilátorral kerengetnénk a levegőt. Éppen ezért fog megemelkedni az áramfogyasztás a déli, egyre melegedő országokban, mint amilyen például Spanyolország vagy Portugália.

A nagyobb probléma az, hogy ez  nagyon meg fogja terhelni az elektromos hálózatunkat, ami már így is viszonylag korszerűtlen – erre kell a kutatóknak és mérnököknek valami használható megoldást találniuk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb