Megújuló energiával működik egy jordániai menekülttábor

május 31st, 2017

Napelemeket állítottak fel Jordánia második legnagyobb menekülttáborában, Azraqban – így ez lett az első olyan település a világon, ahol megújuló energiával nyerik az áramot. A projektet az IKEA kezdeményezte.

Jordánia nagyjából 660 ezer szíriai menekültet fogadott be a 2011 óta dúló polgárháborútól sújtott országból. A legnagyobb menekülttábor Zaatariban van, itt a lakók csak időszakosan, nagyon kiszámíthatatlanul jutnak elektromossághoz. A második legnagyobb tábor az azraqi, itt most működő alternatívát jelenthetnek azok a napelemek, amelyeket az IKEA jóvoltából májusban építettek ki. Ezeknek köszönhetően végre állandó lehet az áramellátás a táborban.

A beruházás négymillió eurós kiadást jelentett az IKEA-nak. Az első fázisban 25-35 ezer embert fog ellátni majd a menekülttáborban, de ez még csak a kezdet – a bútorforgalmazó nagyhatalom azt tervezi, hogy a legnagyobb menekülttáborban is kiépít egy nagyobb napelemparkot, hogy Zaatari lakói se csak időszakosan jussanak elektromos áramhoz.

Az azraqi menekülttábort 2014-ben hozták létre, az első két évben a lakóknak semmiféle elektromosság nem jutott. A helyzet idén januárban változott meg, de még ekkor is csak a tábor felét tudták ellátni árammal. A felhúzott napelemek hatalmas segítséget nyújthatnak a menekülteknek, hogy kicsit emberségesebb körülmények között élhessék mindennapjaikat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb