Meghackelhetik a szolárpaneleinket, ha nem vigyázunk

augusztus 17th, 2017

Elsőre talán nem is kötnénk össze a szolárpaneleket és a zöld energiát a hackeléssel, pedig egy friss kutatás szerint igenis lehetséges, hogy áramkimaradásokat okozzon bárki, aki kicsit is ért a témához. A jó hír viszont az, hogy az egész nagyon egyszerűen megelőzhető.

Egy holland kutató, Willem Westerhof arra vonatkozóan végzett kutatást, hogy az otthonokba köthető napelempaneleket vajon lehetséges-e meghackelni – a kérdés jogos, hiszen ezek a panelek az internethez csatlakoznak, és elméletileg bármi, ami internetet használ, távolról meghackelhető. A kutatás során kiderült, hogy a szolárpanelekkel sincs ez másképp: az invertereket, azaz a panelek által generált elektromosságot felhasználható árammá átalakító szerkezeteket lehet megbuherálni, ha az eszköz csatlakozik az internethez.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme lehet meghackelni egy átalakítót. Nagyobb létesítményeknél ezzel valójában teljes áramkimaradást is lehet okozni, ha a hackerek túlterhelik a rendszert, ez pedig már komoly problémákat okozhat mondjuk egy biztonsági rendszer kiiktatása esetén.

A jó hír az, hogy könnyen védekezhetünk a hackerek ellen: egyrészt érdemes minden alapbeállított jelszót újraírnunk, másrészt egyszerűen csak lecsatlakoztathatjuk a szolárpaneleket az internetről, és máris elvesszük a hackerek lehetőségét attól, hogy belenyúljanak a rendszerbe.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb