Megfullad a szemétben a Mount Everest

június 20th, 2018

Meg sem érdemeljük a Föld legmagasabb hegycsúcsát: a rengeteg mászó miatt gyakorlatilag belefullad a Mount Everest alsóbb területe a szemétbe, és nincs, aki eltakarítsa a mászók után otthagyott hulladékot.

Csak néhány évtizedre volt szükségünk, hogy a bolygónk legnagyobb hegyét kietlen, havas, sziklás környék helyett szemétlerakóvá változtassuk. Ma már a Mount Everest alaptábora és a könnyebb útvonalak olyan szinten tele vannak hulladékkal, hogy az már bántja a szemet – és nincs senki, aki eltakarítaná a mászók után maradt szemetet.

Persze nagyon nehéz elmagyarázni a fázó, kimerült és egyébként sokszor komoly veszélybe sodródó hegymászóknak, hogy miért is vigyék magukkal az eltört sátraikat, a kiürült vizesüvegjeiket vagy a kiürült gázpalackjaikat – valószínűleg ez az utolsó, ami a fejükben jár, amikor éppen minden dekagramm cipelése számít. Valami megoldást mégiscsak kellene találni a problémára, hiszen így szépen lassan megfullad a szemétben a bolygónk legmagasabb hegycsúcsa.

 

Tibet és Nepál is vezetett már be szankciókat, hogy ösztönözze a mászókat a takarításra: Tibetben például minden egyes hátrahagyott kilónyi szemétért 100 amerikai dollárt kell fizetni, aki pedig a nepáli oldalon indul neki, kénytelen letenni egy 4000 dolláros foglalót, amit akkor kap vissza, ha a csapata minden tagja legalább 8 kilogrammnyi hulladékot lehoz a hegyről. Ez azért kicsit ösztönzi a kalandorokat a környezettudatosságra, de annyira nem, mint kellene – az, aki több tízezernyi dollárt költ már amúgy is el egy ilyen expedícióra, nem biztos, hogy foglalkozik a foglalóval.

Egy 2016-os kutatás szerint a serpák minden szezonban nagyjából 117000 kilogrammnyi emberi ürüléket hoznak le a hegyről, amit a közeli falvak árkaiba dobják, a bűzzel pedig a lakóknak együtt kell élniük. Erre egyébként már készülnek megoldások, és egyre több projekt próbálja hasznosítani ezt az ürülékmennyiséget – de egyelőre még mindig gyerekcipőben jár minden erre vonatkozó próbálkozás. Addig is a hegy megtelik szeméttel – és nincs, aki lehozza onnan.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb