Megduplázódott a megújuló szektorban dolgozók száma

május 28th, 2017

Jó hírrel jövünk ma: az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott azokak a száma, akik megújuló energiával kapcsolatban végzik a munkájukat. Mindez annak a szintén örömteli jelenségnek köszönhető, hogy egyre több a zöld projekt, és egyre több munkaerőre van szükség emiatt.

A Megújuló Energia Ügynökség (Renewable Energy Agency, IRENA) 2012-ben készítette el első felmérését arról, hogy hányan dolgoznak a megújuló energiával foglalkozó szektorokban. Ekkor ötmillió olyan ember élt a Földön, akinek a zöld energiához volt köthető a munkája. 2016-ban az IRENA felmérése szerint ez a szám már 9,8 millió volt – tehát majdnem megduplázódott az elmúlt két évben.

Mindennek a megújuló energia olcsóbbá válása és a megújuló projektek számának növekedése az oka. Az elmúlt négy-öt évben igazán a nap- és szélenergiával dolgozó emberek száma növekedett meg. A felmérés ide számolta a nagy hidroelektronikus projekteket is, de ha ezeket nem vesszük számításba, még akkor is 8,3 millió emberről beszélünk.

A legmagasabb számok Brazíliából, Kínából, Németországból, Indiából, Japánból és az Egyesült Államokból érkeztek. Kínában foglalkoztatják a legtöbb embert a megújuló szektorban, itt 3,5 millió munkahely létezik ebben a kategóriában. A munkahelyek 62 százaléka Ázsiában található, ahol nagyon megugrott a napelemes projektek száma.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb