Megállíthatnánk a klímaváltozást, ha mostantól nem bocsájtanánk ki károsanyagot

július 8th, 2017

Azt mindannyian tudjuk, hogy a Föld átlaghőmérséklete növekszik – de mi történne, ha ebben a pillanatban minden emissziót befejeznénk, és nem engednénk több szén-dioxidot a levegőbe? A rövid válasz az, hogy a mi életünkben valószínűleg semmi.

A Föld természetesen is bocsájt ki szén-dioxidot, ezt azonban saját körforgása és vegetációja (utóbbit szorgalmasan irtjuk mi, emberek) képes kiválasztani és visszaforgatni a levegőből. A probléma az általunk kibocsájtott szén-dioxiddal van, ekkora többletet ugyanis a bolygó már képtelen semmissé tenni, mi pedig többet termelünk, mint amennyit vissza tudnánk forgatni. Ebből egyenesen következhetne az, hogy ha befejeznénk teljesen a károsanyag-kibocsájtást, akkor az átlaghőmérséklet-növekedés megállna, nem igaz?

Hát, nem. A probléma abból adódik, hogy a szén-dioxid, amit a levegőbe engedünk, évezredekig ott marad, és kering, úgy melegítve a Föld felszínét, mint egy takaró. Emberöltőben számolva tehát egy örökkkévalóság, míg ez magától eltűnik a légkörből, addig pedig folyamatosan emeli az átlaghőmérsékletet is.

A másik nagy probléma az óceánok melegedése – ugyanis nem csak a légkör, hanem a víztömegek is felmelegszenek a globális felmelegedés hatására. Melegedés után azonban ez a hatalmas világóceán sokkal nehezebben hűl vissza, így a víz körforgása révén tovább növeli a levegő átlaghőmérsékletét is.

Persze az sem lehetséges, hogy most azonnal minden károsanyag-kibocsájtást megszüntessünk, de a fentiek alapján még azzal sem mennénk túl sokra, ha megtennénk. Az egyetlen megoldás az, ha a minimálisra csökkentjük a szén-dioxid kibocsájtását, és mellette megoldjuk azt is, hogy a már meglévő károsanyagot lassan kivonjuk a levegőből.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb