Még mindig a napenergiáé a jövő

június 15th, 2017

Bár a napenergia lefölözésének technológiája már az 1960-as évektől jelen van, még mindig nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy egy hosszú távon megtérülő, sikeres beruházás az, ha átállunk erre a zöld energiaforrásra. De mi az oka annak, hogy ennyit habozunk? Miért nincs még mindenkinek napelem a háza tetején vagy az udvarában?

Kevesen tudják, de a napelemek és napkollektorok egyáltalán nem új találmányok – a napenergia lefölözését már az 1960-as években elkezdtük, igaz, ekkor még csillagászati összegekbe került a technológia. Azóta az árak tizedére csökkentek, a hatékonyság pedig megsokszorozódott, de még mindig nem fektetünk be tömegesen a házi zöld energiába. Mi ennek az oka?

Az emberiség nettó szén-dioxid kibocsájtása jelenleg 37 gigatonna, ami rengeteg – ezt brutálisan le kell redukálnunk ahhoz, hogy meg tudjuk állítani a globális felmelegedés felgyorsulását. A napenergia lefölözésével már most 37 millió tonna kibocsájtást spóroltunk meg. Az emberek azonban képtelenek tovább látni a pénztárcájuknál – pedig a napenergia hosszú távon megtérül, sőt, egyéb kiadásokon (egészségügyi ellátás, környezeti tisztítások) még spórolni is lehet.

Az igazi oka annak, hogy még mindig nem állt át mindenki a napenergiára az, hogy még mindig tévképzetek vannak bennünk ezzel kapcsolatban. Sokan félnek attól, hogy a napelemek nem túl hatékonyak, és nem működnek a hidegben, esetleg felhős időben. Ennek persze ellentmond például az, hogy Németországnak van az egyik leghatékonyabb napelemrendszere a világon, úgy, hogy rettentő kevés napfényt kap egy évben.

Bár átváltani napenergiára nem éppen egyszerű, viszont elég költséges, megéri – már nem kell túl hosszú idő ahhoz, hogy a technológia visszahozza az árát, és egy idő után spórolni is lehet vele. Persze ahhoz is több évtized kellett, hogy átálljunk a hagyományos izzókról először a CFL-izzókra, majd most a LED-re, pedig itt sem volt semmiféle alapja a félelemnek. Valószínűleg a napenergia is hasonló sorsra fog jutni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb