Még mindig a párizsi klímaegyezményben foglalt maximális felmelegedés duplájánál tartunk

május 30th, 2018

2015-ben a világ legtöbb országa aláírta a párizsi klímaegyezményt, amely azt a célt tűzte ki, hogy az iparosodás előtti mértékhez képest mindössze 2 Celsius-fokot melegedhet a Föld átlaghőmérséklete – különben óriási bajban leszünk. Ehhez képest most, 3 évvel később is még mindig a 4 Celsius-fokos növekedés felé robogunk megállíthatatlanul.

2015-ben a világ országainak nagy része aláírta azt a párizsi klímaegyezményt, amely megfogalmazta, hogy milyen változásoknak kell bekövetkezniük ahhoz, hogy az évszázad végére ne legyen klímakatasztrófa az egész bolygón. Ennek a legfőbb célja az, hogy az országok közös erőfeszítésekkel legalább az iparosodás előtti mértékhez képest maximum kettő, de inkább másfél Celsius-fok átlaghőmérséklet-emelkedést érjenek el.

2012-ben a Világbank nyilvánosságra hozott egy kutatást, hogy milyen katasztrófák várhatók, ha az akkori, előre becsülten 4 Celsius-fokos emelkedést tartjuk, és nem tudjuk lejjebb tornázni a mértékét. Ahhoz képest, hogy ez a figyelmeztetés hat évvel ezelőtt érkezett, egy friss kutatás szerint még mindig nem változott a helyzet: jelenleg a 2 Celsius-fok helyett 4 fokos emelkedésre kell számítanunk.

Az Advances in Atmospheric Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy ez a 4 Celsius-fok már akár 2064-ben is elérkezhet, de 2084-re már biztosan itt fogunk tartani, ha nem teszünk ellene valamit. A kutatók egyébként 39 klímamodell lefuttatása után jutottak erre az eredményre, és azt vették alapul, hogy a károsanyag-kibocsájtás ugyanolyan mértékben fog növekedni, mint most, és azt is, hogy a zöld energia ebben az állapotában marad, ahogyan most használjuk.

Persze ez valószínűleg nem marad majd sokáig így, hiszen már most is egyre több energiát fölözünk le a megújulókból, de a szén-dioxid kibocsájtása például a mai napig növekszik globálisan, ami nem segít sokat a helyzeten.

Ide kattintva láthatjuk, hogy pontosan milyen következményei lehetnek annak, ha a hőmérséklet-emelkedés ilyen marad – egy olyan világban élünk majd, amely sokkal kevésbé lesz komfortos, mint a mostani.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb