Még a hivatalosan elfogadott légszennyezési küszöb is ezrek halálát okozhatja

június 30th, 2017

Nagy bajban vannak az Egyesült Államok lakói: a megengedett légszennyezettségi határ is annyira rossz, hogy ezrek halhatnak meg a szennyezett levegőtől – legalább is ezt állítja egy új kutatás.

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatása szerint a nemzeti környezetminőségi szabványok által elfogadott 12 mikrogramm / köbméteres szennyeződésmennyiség már komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. A kutatás során kiderült, hogy 7,3 százalékkal emelkedett a halandóság azok között, akik rendszeresen olyan levegőn tartózkodtak, ahol köbméterenként 10 mikrogramm volt a szennyezettségi mérték – ami még a 12-es határ alatt is van.

A kutatók szerint ha még egy mikrogrammnyit le tudnánk húzni ebből az elfogadott mennyiségből, már tizenkétezer ember életét menthetnénk meg.

A szabványt egyébként az Egyesült Államok Nemzeti Környezetvédelmi Ügynöksége szabja meg, és az egész országra egységes. A mostani kutatásból kiderült, hogy még ez a szabvány is túl engedékeny a környezetszennyezés terén, és még a 12 mikrogrammnyi szennyeződés is komoly egészségügyi kockázatot foglal magában.

Az iskola kutatói egyébként 60925443 idős amerikairól begyűjtött egészségügyi adatot vizsgáltak meg 2000 és 2012 közöttről, aztán összehasonlította az időszak ózonszennyezettségével és a levegőben mért finomrészecskék mennyiségével. Azért olyan fontos ez a kutatás, mert ilyen sok embert vizsgál – hatmillió lakosnál már le lehet vonni biztos következtetéseket arról, hogy a 12 mikrogramm per köbméter is még mindig túl sok szennyezettséget jelent az emberi szervezet számára.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb