Masszív norvég adatközpont, amit csak zöld energia fog hajtani

augusztus 29th, 2017

Könnyű elfelejteni, hogy az internethasználatunk is szénlábnyommal jár, pedig az általunk létrehozott adatokat is tárolni kell valahol. Egy hamarosan épülő norvég adatközpont elérte, hogy teljesen zöld energiáról fusson majd, így ne szennyezze a környezetet az adatok tárolásával.

A nagy adatközpontok hűtése és levegőztetése viszi el a legtöbb energiát, ezért égető a szükség valami alternatív megoldásra. A nagy tech cégek lassan rájönnek, hogyan lehet ezt környezetbaráttá tenni: hidegebb klímával, passzív hűtéssel és megújuló energia felhasználásával. Az amerikai-norvég Kolos vállalat hamarosan épülő adatközpontja nemcsak az eddigi legnagyobb lesz, hanem ezeket mind kombinálja, és igazi zöld létesítményként működik majd.

Először is, a norvég fjordokon sokkal kevesebbet kell hűtésre költeni, mint a melegebb éghajlatokon. A levegővel és a közeli, jéghideg vizekkel a hűtést energiaszegény módon meg tudják majd oldani. A közeli szél- és vízenergia lehetőségeit is kihasználják majd, ezekkel az újításokkal nemcsak zöldebbek lesznek, de az energiára fizetett összeg 60 százalékát is megspórolják egy hasonló méretű központhoz képest.

Ráadásul dizájnban is alkalmazkodnak majd a fjordokhoz, és a természetben megjelenő formákat utánozzák majd, ezzel is maximálisan kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb