Feltölthetjük a növényeket, hogy több szén-dioxidot nyeljenek el

április 8th, 2016

A természet tökéletesen kiegyenlíti magát – azt a károsanyagot, amit kibocsájt, vissza is szívja, és a növények segítségével semlegesíti. Igen ám, de amikor mi is beleszólunk a történésekbe, rögtön más a helyzet, és a növények már képtelenek annyi szén-dioxidot elnyelni, amennyit mi kibocsájtunk. Mit tehetünk? Töltsük fel őket!

A növényeken segítünk

A német Max Planck Intézet biológusai arra kerestek megoldást, hogyan lehetne maximalizálni a növények szén-dioxid-elnyelő képességét. A Tobias Erb vezette kutatócsoport megtalálta a módját annak, hogy hogyan lehet természetes módon megoldani a problémát, így a növények rövidebb idő alatt sokkal több szén-dioxidot tudnak megkötni, mint korábban.

Az enzimekben van a titok

Erb csapata 17 enzimet vizsgált meg, amelyek közül hármat módosítottak, hogy segítsék a jobb szén-dioxid-felvételt. Ezek együttműködve képesek a növények természetes enzimjeit is ösztönözni a munkára, valamint saját maguk is tudnak szén-dioxidot elnyelni. A módosítatlan, hagyományos enzimek másodpercenként nagyjából 5-10 szénmolekulát szívnak magukba – az Erbék által módosítottak másodpercenként 80-at!

Kipróbálják élesben is

Bár egyelőre kizárólag laboratóriumi körülmények között tesztelték az enzimeket, a kutatók nagyon bizakodóak. A következő lépés az lesz, hogy vissza is juttatják őket a növényekbe, hogy lássák, itt is ilyen hatékonyak-e. Ha igen, akkor akár hatékony megoldást is találhattunk a világ szén-dioxid szennyezésének csökkentésére.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb