Már egyetlen fa is sokat számít

augusztus 15th, 2017

Egy friss kutatás szerint már egyetlen fa csökkentheti a szelet a városban, és hozzájárulhat a lakók kényelméhez – azonban egyetlen fa kivágása teret engedhet a szélnek, amivel nőhetnek a házak fűtésköltségei is.

A Brit Columbia-i Egyetem kutatása szerint már egyetlen fa is hatalmas különbséget tud tenni egy város vagy kisebb település szelességében, hiánya pedig akár a fűtésszámlába is beleszólhat.

A kutatók távérzékelős lézeres technológiát használtak fel arra, hogy Vancouver egy kerületének összes fáját, növényzetét és épületét feltérképezzék, majd számítógépes szimulációval modellezték, hogy hogyan befolyásolná a légmozgást és a fűtési igényt az, ha a fák ott vannak, nincsenek ott, lehullajtják leveleiket vagy teljes lombkoronájukkal pompáznak.

Kiderült, hogy az összes fa eltüntetése már olyan változást hozna a szélsebességben, hogy azt egy arra sétáló is megérezné. Ami még fontosabb: a szélnyomásban is különbséget találtak, főleg akkor, ha azt a házak között és a házak repedéseiben mérték. Ez azért fontos, mert a szélnyomás nagysága felelős a házak energiafelhasználásának egyharmadáért – magyarán, minél nagyobb a szélnyomás, annál több energiára van szükség, hogy felfűtsenek egy épületet.

Ha egy ház körül eltávolították az összes fát, a szimuláció szerint télen 10 százalékkal, nyáron pedig 15 százalékkal ugrott meg az adott épület energiafelhasználása. A kutatásban az is kiderült, hogy nem csak az örökzöldek számítanak – azok a fák is sokat tesznek a szélnyomás csökkenéséért, amelyek lehullatják a leveleiket télen.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb