London egy hónap alatt elérte a 2018-as szennyezési limitet

február 26th, 2018

A brit fővárosban 18-szor került a biztonságos mérték fölé a nitrogén-dioxid szintje, már januárban megdőlt az előre meghatározott maximális mennyiség. Jó hír viszont, hogy ez az egy hónapos időtartam még mindig hosszabb, mint a tavalyi, amikor csak egy hétre volt szüksége Londonnak a negatív rekord eléréséhez.

Az Európai Unió szabályozása szerint Londonban egy évben maximum 18-szor mehet a megengedett, egészséges mérték fölé a levegő nitrogén-dioxid-szintje – ehhez képest a brit főváros már januárban teljesítette a 2018-as maximumot, hiszen Brixton Roadon már az év első hónapjában elérkezett a szennyeződés tizennyolcadik túlkapása. Ez szörnyű rekordnak tűnhet, de a tavalyi helyzetnél még mindig jobb: ekkor egy hét alatt sikerült ilyen mértékben szennyezni a levegőt.

Ez az optimisták szerint azt jelenti, hogy a város környezetvédelmi intézkedései működnek, a pesszimisták szerint azonban erről szó sincs: mindössze az a helyzet, hogy idén az időjárási körülmények megengedték a szennyeződéseknek, hogy hamarabb elhagyják a város levegőjét.

A brit főváros már tett lépéseket a közlekedés környezetkímélőbbé tételére: az úgynevezett légszennyezési fekete foltok területén környezetbarát buszokat vezetett be, és a dízeles autókat vezető lakosoknak plusz díjazást kell fizetniük, hiszen az ő járműveik szennyezik a leginkább a környezetet. Sok londoni szerint azonban ez még mindig nagyon kevés, a város polgármestere, Sadiq Khan viszont azt mondja, hogy a további intézkedéseket nem tud tenni, mert kötik a kormányzati korlátozások.

2020-ra Londonban is tilos lesz dízelautót vezetni, de már most is fizetniük kell azon dízeles kocsik tulajdonosainak, akik csúcsidőben vezetik a járművüket a brit fővárosban. A terv az, hogy teljesen eltüntessék őket az utcákról. 2040-re már nemcsak a dízeles, de a benzines autók is eltűnhetnek az utakról, legalább is a tervek szerint.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb