LNG: lengyel kikötőváros a középpontban

október 8th, 2017

Amikor az északi háborúban, 1720-ban a svédek eladták 2 millió tallérért Swinoujscie városát a poroszoknak, a kikötőben gáz még nem cserélhetett gazdát. A nyilvános kikötőit csak később, 1746-ban nyitotta meg a város, és a gázok cseppfolyósításával is a 19. században foglalkozott először Nagy-Britanniában Michael Faraday. A Lengyelország területén található Swinoujscie neve ma már azonban szakmai körökben az LNG-terminálról híres.

A Katarból és az Egyesült Államokból érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához új mólót és kikötőt építenek Swinoujsciében. A bővítést az üzemeltető Gaz-System végzi. A légikatasztrófában elhunyt lengyel államfő, Lech Kaczynski nevét viselő terminál új kikötőállomásokkal bővül, ezek a tervek szerint 2021-re készülnek el.

A terminál 2016 óta fogadja a világ más tájairól cseppfolyós formában, tankerhajókon érkező földgázt. Az energiahordozót ismét gázneművé alakítja, majd betáplálja a nemzeti gázhálózatba. Jelenleg évi ötmilliárd köbméteres kapacitással működik, ami Lengyelország gázigényének közel harmada.

„A kikötő és a móló bővítése nemcsak Lengyelországnak, hanem a szomszédos országoknak is kedvező hosszabb távon” – mondta Pócs Balázs, a MET szóvivője. A lengyelországi terminál az egyik végpontja ugyanis az Európai Unió ellátásbiztonságot növelő tervének, az észak–déli gázfolyosónak.

A PGNiG lengyel gázszolgáltató szerint az év végéig havi rendszerességgel várhatók a katari gázszállítmányok. Emellett Swinoujsciében rövidtávú (spot) szerződések keretében is fogadnak LNG-t. A PGNiG elnök-vezérigazgatója, Maciej Wozniak október 16-án Budapestre látogat, és a Budapest LNG Summit konferencián beszél a lengyel terminál szerepéről.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb