A levegőből szívja el a szén-dioxidot egy svájci üzem

október 3rd, 2017

Most kiderülhet, milyen hatásfoka van a levegőből történő szén-dioxid elvonásnak – egy svájci üzem ugyanis most kizárólag ezzel foglalkozik, és a végterméket eladja üvegházaknak és üdítőkészítő gyáraknak.

Régóta folyik a vita arról, hogy vajon ha a levegőből vonunk ki szén-dioxidot, az mennyire gazdaságos és hatékony. Most majd kiderül, legalább is kisebb mennyiségben: egy svájci, Climeworks által üzemeltetett létesítmény erre specializálódott, és a kivont szén-dioxidot is hasznosítja.

Bár a kivont szén-dioxid mennyisége nem nagy (évi 900 tonna, ami nagyjából 200 autó kibocsájtásának felel meg), ez lehet az első lépés, hogy kiderüljön: vajon tartható-e ez a módszer, és hosszabb távon javítja a szén-dioxid arányát a levegőben, vagy valójában több a füstje, mint a lángja.

A végtermék egyébként üvegházakhoz, szénmentes üzemanyagok gyártásához és üdítőfeldolgozó üzemekhez kerül, így az sem károsítja a környezetet – visszaforgatjuk a gazdaságba azt, ami egyébként a levegőben maradna. Első körben a közeli, paradicsomokat és uborkát termesztő üvegházba megy a szén-dioxid, amelyet 18 óriási ventilátor szív el a levegőből. A szén-dioxid megmarad az üzemben, a tisztább levegő pedig kikerül a természetbe.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb