Lenyűgözően szép ékszerek újrahasznosított számítógépes alaplapokból

január 15th, 2018

A nemesfémbányászat nem tesz túl jót a Földnek, az elektromos hulladékok pedig elárasztják szeméttel az ázsiai országokat. Ez az ékszerkollekció mindkét problémán segít egy kicsit: újrahasznosított számítógépes alaplapokból készülnek a gyönyörű darabjai, amelyekről meg sem mondanánk, hogy nem drágakövekből vannak.

A Dell felkérte Nikki Reed ékszertervezőt és színésznőt, hogy készítsen olyan ékszerekről terveket, amelyeket aztán már kidobásra ítélt, de újrahasznosítatlan számítógépes alaplapokból el lehet készíteni. Az eredmény lélegzetelállító, valószínűleg mindegyikünk szívesen hordaná bármelyik darabot.

Az elektromos hulladékok hatalmas problémát jelentenek a környezetünk számára – nemcsak azért, mert nem bomlanak le természetes módon, hanem azért is, mert különböző kemikáliákat eresztenek a talajba, ennek pedig végeláthatatlan következményei lehetnek. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy nagyjából 50 millió tonna elektromos hulladékot termelünk évente, amelynek mindössze 12,5 százalékát hasznosítjuk újra. A Dell és Reed közös projektje, ha nem is az újrahasznosított hulladék mennyiségén segít, de felhívja a figyelmet az egyre komolyabb problémára.

Pláne akkor, ha tudjuk, hogy kutatások szerint az amerikai állampolgárok évente átlagosan 60 millió dollárt érő aranymennyiséget dobnak ki a szemétbe csak a telefonjaikkal – ezekben az elektromos eszközökben ugyanis általában olyan értékes fémek találhatók, mint az arany, az ezüst, a réz vagy a palládium.

A Los Angeles-i tervező és színésznő, Reed ékszerkollekciójának darabjai színaranyból készülnek, de nem bányászat útján jut ez a nemesfém az ékszerekbe, hanem újra felhasznált alaplapokból. 14 és 18 karátos ékszerek készülnek, amelyek 99 százalékkal zöldebbek, mintha úgy kellett volna kibányászni hozzájuk az aranyat, hiszen az újrafeldolgozás sokkal inkább környezetbarát, mint a bányászat.

Képek: Bayou with love

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb