Lengyelország: Amerikából hajózik a palagáz

január 3rd, 2018

Ahogy azt már Donald Trump látogatásával sejteni lehetett, Lengyelország hosszú távú szerződést írt alá az USA-val LNG vásárlására. A bejelentés szerint az amerikai cseppfolyósított földgáz brit közvetítéssel érkezik 2018-tól az észak-lengyelországi Swinoujsciébe. A PGNiG lengyel gázszolgáltató rendszeres szállítmányokra kötött szerződést egészen 2022-ig, és az öt év során mintegy 800 millió köbméternyi gázt szereznek majd be. A palából nyert LNG a lousianai Sabine Pass gázkikötőből érkezik.

Az üzlet jól illeszkedik az Egyesült Államok hosszú távú céljaiba. Bár csak 2016-ban nyitotta meg az USA az első LNG exportterminálját, nagyratörő tervei közt az szerepel, hogy 2020-ra már a világ harmadik legnagyobb cseppfolyósított földgáz-exportőrévé válik. Nem is tétlenkedik az USA: a mostani ügylet aláírásakor már azt is kilátásba helyezte a PGNiG, hogy az amerikai – valamint más – partnerekkel másfél éven belül további középtávú szerződést is köt LNG beszerzésére.

December közepén a lengyel és az ukrán elnök közösen jelentette be, hogy a lengyel terminálba szállított LNG-ből Ukrajna is részesülni fog.

„Az amerikai LNG-szállítmányokra kötött megállapodások nem csak Lengyelország, hanem az egész kelet-közép-európai régió számára segíthetik a földgázbeszerzési források diverzifikálását, és növelhetik az energiabiztonságot a térségben” – mondta Pócs Balázs, a MET szóvivője.

Świnoujściében a 2015-ben átadott LNG-terminál segítségével fokozatosan erősíteni akarják a cseppfolyósított földgáz szerepét, hogy mire 2022-ben lejár a Gazprommal kötött szerződés, kedvezőbb pozícióból tárgyalhassanak az oroszokkal. Az amerikaiak számára több szempontból is jó ötlet Kelet-Közép-Európába cseppfolyósított földgázt (LNG) exportálni: piacot találnak a palagázuknak, és gyengíteni tudják az orosz befolyást a térségben.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb