Lassan nem lesz hol téli olimpiát rendeznünk

február 26th, 2018

A Waterloo-i Egyetem kutatói szomorú eredményre jutottak: ha élvezzük a téli olimpiai játékokat, nagyon becsüljük meg őket, mivel lassan nem lesz város a bolygón, ahol meg tudjuk rendezni az eseményt. Hogy miért? Mert sok sportághoz kifejezetten szükséges a mínuszokba hajló hőmérséklet, és ez egyre kevesebb helyszínen borítékolható majd a század közepére.

Nem kell túlságosan okosnak lennünk ahhoz, hogy rájöjjünk: a téli olimpiai játékokhoz bizony nem árt a tél és a hideg, ezért olyan helyszínen kell őket megrendeznünk, ahol ezek viszonylag fixen megtalálhatóak. A Waterloo-i Egyetem kutatása szerint azonban már nem sokáig válogathatunk ilyen sok város közül: a század közepére igencsak leszűkül majd a lehetőségek száma, ahol megrendezhetjük az eseményt.

A kutatás során két különböző modellt elemeztek: az egyik az optimista volt, és minimális károsanyag-kibocsájtással számolt, a másik pedig pesszimista volt, és majdnem négyszer akkora átlaghőmérséklet-növekedéssel számolt. Négy korábbi helyszín megbízhatatlannak vagy magas kockázatúnak számított 2080-ra még az alacsony kibocsájtásos modellben is, 13 pedig a magas kibocsájtásos modell során. 2050-re már minimum 8-9 korábbi helyszín kerülhet a problémás kategóriába.

Persze a mesterséges hó megoldás lehet az ilyen esetekben is, csakhogy ez is könnyen elolvad, ha a hőmérséklet nulla fok felett van – ami, ha a számítások helyesek, elég gyakran fog megtörténni. És persze ott van az is, hogy a versenyzőknek a lehető legjobb minőségű pályákat kell biztosítani – ez pedig ilyen rizikós helyzetben nem garantálható.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb