Lassan megkezdődhet a szívószálak elleni harc

február 13th, 2018

A kaliforniai éttermekben betiltanák a szívószálak használatát, mivel az országban gyakorlatilag lehetetlen őket újrahasznosítani, a természetbe kerülve azonban rendkívül káros. Ez lehet az első lépés a szívószálak teljes eltörlése irányába.

Nézzünk szembe a tényekkel: a szívószálak rendkívül feleslegesek, olyan műanyaghulladékok, amelyek használatát teljesen el lehetne törölni, és senki életminősége nem romlana tőle. Mégis rengeteget használunk belőlük nap mint nap, az újrahasznosító rendszereink pedig még azokat sem tudják feldolgozni, amelyek teljesen újrahasznosítható anyagból, polipropilénből készülnek.

Az Egyesült Államokban a probléma az, hogy az újrahasznosító rendszerek rácsain teljesen simán átcsúsznak ezek a szívószálak, és a természetben végzik. Nemrég az egész világot bejárta egy videó, ahogy egy teknős orrából kihúztak egy beakadt szívószálat – és ez még csak a jéghegy csúcsa.

A műanyaghulladék rendkívül nagy probléma a világtengerekben, mind a kicsi, mind a nagyméretű változat súlyos gondokat okoz. Az Egyesült Államokban minden egyes nap 500 millió szívószál fogy, ennek 99%-a teljesen feleslegesen. Nagyon kevés ugyanis az olyan ital, amelyet tényleg nem tudunk meginni a műanyagrudak nélkül.

Kaliforniában azonban megindulhatnak az első intézkedések a szívószálak betiltása érdekében: egy javaslat indult ugyanis arra, hogy legalább a beülős gyorséttermekben ne úgy osztogassák a szívószálakat, mint a cukrot. Ha elfogadják, Kalifornia lehet az első terület, ahol elkezdik betiltani a szívószálak használatát.

Az Egyesült Államokban egyébként korábban is volt már szívószálakra vonatkozó környezettudatos projekt: a Lonely Whale Foundation (Magányos Bálna Alapítvány) arra buzdította Seattle lakóit, hogy egy hónapig ne használjanak egyetlen szívószálat sem. Tavaly hatalmas sikerrel zárult a szeptemberi szívószálmentes hónap: kétmillió szívószállal kevesebbet használtak el, mint amennyit egyébként vásároltak volna.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb