Kövérré tehet minket a globális felmelegedés

május 18th, 2017

Évtizedek óta próbáljuk kitalálni, hogy miért egyre kövérebb az emberiség – bár valószínűleg nagyon nagy részben a nem megfelelő életmód, sok ülőmunka és a feldolgozott ételek tehetők felelőssé, friss kutatások szerint akár a megemelkedett légköri szén-dioxidszint is okozhat súlygyarapodást.

Statisztikailag elmondható, hogy a társadalom kövéredik – bár a fejlődő országokban ez a tendencia kevésbé mutatható ki, a fejlett területeken egyértelmű a változás. Kutatók sokáig természetesen az élelmiszer-túltermelésnek, a sok ülőmunkának, a mozgásszegény életmódnak és a rossz emberi döntéseknek tudták be a jelenséget, egy ideje azonban más faktorokat is keresnek. Hogy miért? Azért, mert ugyanez a tendencia az állatvilágban is kimutatható, az állatokról pedig aligha lehet elmondani, hogy keveset mozognak, és sokat ülnek a számítógép előtt.

A kutatók hipotézise szerint a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, azok közül is a légköri szén-dioxid szintjének megemelkedése is szerepet játszhat az elhízásban. A szén-dioxid ugyanis olyan idegi folyamatokat indít be, amelyek megugrasztják a szervezetben az éhségérzet kialakulásáért felelős hormonokat. Magyarán minél magasabb a szén-dioxidszint, annál éhesebbek vagyunk.

Egy kis alanyszámú, állatokkal végzett kísérlet már készült a teória igazolására, de ez még korántsem elegendő bizonyíték arra, hogy a légköri szén-dioxid bezavar a hormonháztartásunkba. A szén-dioxidot, azaz szénsavat tartalmazó üdítőknél azonban más a helyzet – itt már született olyan kutatás, ami egyértelműen bizonyítja, hogy ha túl sok szénsavas italt fogyasztunk, a szervezetünkben megemelkedik a ghrelin nevű hormon mennyisége – ennek a hormonnak pedig az éhségérzet kialakítása a fő feladata.

A kutatást embereken és állatokon is elvégezték, mindegyikük súlyát egy évig figyelték a kísérlet során. Egyértelmű volt az eredmény: a szénsavas italok (így az ásványvíz is) sokkal éhesebbé tették az alanyokat, ezért többet ettek, és többet is híztak. Az atmoszférikus szén-dioxid hatásairól még készülnie kell egyértelmű eredményekkel záruló kutatásnak ahhoz, hogy kijelenthessük, ez is szerepet játszik a társadalom elhízásában, de az már biztos, hogy ha nem akarunk éhesebbek lenni a kelleténél, a szénsavas üdítőket kerülnünk kell.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb