Környezettudatos termékek, amelyek hamar visszahozzák az árukat

december 29th, 2017

Manapság még mindig az az egyik legnagyobb probléma a környezettudatos termékekkel, hogy drágák. Persze, egyelőre gyerekcipőben van a környezettudatos gondolkodásmód is, nemhogy a tömeggyártás – ez azonban egyrészt változik, másrészt ha ilyen termékekre áldozunk, hamar visszahozzák az árukat. Itt van néhány, amire érdemes beruházni!

Újratölthető műanyag- vagy fémpalackok

Minden másodpercben nagyjából 20 ezer műanyagpalackot vásárolunk meg. 2004-ben még „mindössze” – ez is hatalmas mennyiség – évi 300 milliárd PET-palackot gyártottunk le, 2014-ben ez már 460 milliárd volt, tavaly pedig 470 milliárd. Az előzetes számítások szerint 2021-re 600 milliárd palackra rúg majd ez a szám. 2016-ban kevesebb, mint az eladott palackok felét gyűjtötték össze újrahasznosításra, és mindössze 7 százalékukat használták fel újra PET-palack gyártására. A legtöbb műanyagpalack még mindig a hulladéklerakókban és az óceánban végzi.

Ezt az ijesztő tendenciát kicsit enyhíthetjük, ha nem egyszer használatos műanyagpalackokat használunk, hanem BPA-mentes, műanyagból vagy rozsdamentes acélból készült palackokból iszunk. Ez még a pénztárcánknak is jót tesz, hiszen a kisebb adagban csomagolt áruk mindig drágábbak, és igaz ez az üdítőitalra is. Egy csapvíztisztítóval pedig egészen nyugodtan ihatjuk a csapból érkező vizet is.

Újrahasznosítható kávékapszulák

A napokban írtunk róla, mennyire károsak is a kávékapszulák a környezetre: az Egyesült Államokban 2015-ben a kávéfogyasztók 27%-a kapszulás kávét használt. Négy évvel előtte, 2011-ben még csak 7% volt ez az arány. Az ok valószínűleg a kávéfőzők árának csökkenése, valamint az, hogy kapszulás kávét készíteni a világ legegyszerűbb dolga: csak beletesszük a kapszulát a kávéfőzőbe, megnyomjuk a gombot, és már készül is a finom fekete. Csakhogy ezek a műanyagból és fémből készült kapszulák nem, vagy nagyon nehezen újrahasznosíthatók.

Léteznek már azonban újrahasznosítható, szűrővel ellátott változatok is, amelyek segítségével szintén gyorsan és egyszerűen lehet adagos kávét készíteni. Rengeteg helyen vásárolhatunk már ilyet (itt van például egy, hogy el tudjuk képzelni, hogy néznek ki), és nagyon sokat segítünk a környezeten azzal, ha ezeket vásároljuk inkább.

LED-lámpák

A LED-lámpák abból a szempontból kakukktojásnak számítanak a listán, hogy már az áruk sem borsos, hiszen egyre inkább elterjedtek. Arra viszont figyelnünk kell, hogy a LED-ek vásárlásával ne essünk a ló túloldalára: sokan ugyanis úgy gondolják, hogy ha már ilyen kevés energiát fogyasztó és nagy hasznosságú izzót használnak, annyit égethetik, amennyit akarják – és így már rögtön nem olyan környezetkímélő a helyzet.

Rongyból készült törlőkendők

A papírtörlőkendők, bár lebomlanak, nem túl környezetbarátak, hiszen a papírgyártás az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág: évente 400 millió tonna papírt gyártunk, ami elképesztő mennyiségű fa halálát és víz pazarlását jelenti. Nem hiszed? Egy tonna papírmasszához 18 felnőtt fára és 2770 liter vízre van szükség.

Ha legalább a takarítás során nem papírból készült törlőkendőket, hanem rongyokat használunk, már lényegesen csökkentettük a háztartásban használt papír mennyiségét. A kényelmünket pedig nem kell feláldoznunk, hiszen nem lesz vele nehezebb a takarítás – csak néha ki kell mosnunk, és ennyi az egész!

Főkép: Flickr / Your Best Digs

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb